Kontaktperson
Thomas Angervall
Projektledare
Kontakta Thomas
Norska versionen av RISE klimatdatabas för livsmedel är utvecklad i samarbete med NORSUS, Norska institutet för hållbarhetsforskning med syftet att öka medvetenheten om olika livsmedels klimatpåverkan samt bidra till att minska klimatpåverkan från vår konsumtion och produktion av livsmedel.
RISE klimatdatabas för livsmedel innehåller generella klimatavtryck för ca 720 livsmedelsprodukter såsom fläsk, torsk, mjölk, morötter, kaffe osv. och för ca 1300 olika produktionskedjor, t.ex. olika ursprung och/eller produktionsmetoder, såsom växthusproduktion eller odling på öppna fält. Varje klimatavtryck i databasen baseras på tillgängliga livscykelanalyser, klimatberäkningar från RISE och NORSUS eller andra nationella samt internationella publikationer. RISE och NORSUS arbetar för att datakvaliteten är den bästa tillgängliga samt att klimatavtrycken är så jämförbara som möjligt.
Den norska versionen av RISE klimatdatabas för livsmedel är utvecklad för att representera konsumtionen av mat i Norge och kan användas för beräkningar av aggregerad klimatinformation för recept, måltider, menyer, inköp, shopping m.m. Klimatdatabasen kan även använda för livsmedelsstatistik såsom rapportering och indikatorer för att sprida kunskap om livsmedels klimatpåverkan på olika sätt samt arbetet med att minska klimatpåverkan från produktion och konsumtion av mat.
RISE klimatdatabas för livsmedel uppdateras årligen för att säkerställa att bästa tillgängliga och mest uppdaterade data används, detta arbete finansieras av leasingavgiften. En helpdesk-funktion finns för frågor året runt. Databasen är inte öppen och individuella klimatavtryck kan inte distribueras eller kommuniceras till tredje part. Beräknade resultat/klimatavtryck av recept/måltider/menyer/inköp/ försäljning/shopping etc. kan med fördel kommuniceras till kunder och konsumenter.
Nu kan användare av klimatdatabasen inte bara utvärdera och jämföra livsmedels klimatpåverkan, utan även deras påverkan på biologisk mångfald. Genom att kombinera Klimatdatabasen med Biodiversitetsdatabasen får livsmedelsföretag och offentliga organisationer en bredare bild av livsmedels miljöpåverkan.
NYHET!
Nyckeltal för klimatet – stöd för att sätta och följa upp klimatmål
Vad är ett relevant klimatnyckeltal för livsmedelsinköp – och hur kan det användas för att sätta mål både på kort och lång sikt? Det var fokus för ett webbinarium med Britta Florén, projektledare på RISE.
Webbinariet presenterade metod, data och resultat från det Vinnova-finansierade projektet "Nyckeltal för klimatet". Målet är att påskynda klimatomställningen i matsystemet och skapa samsyn i hela livsmedelskedjan. Det är tydligt att resultaten är viktiga för hela livsmedelskedjan att samverka kring menar Britta. Målen är tuffa och kräver en förflyttning både vad gäller konsumtionsförändringar samt produktionsförändringar och det är för råvaruvalen på tallriken vi ser störst potential till snabba klimatförbättringar.
Missade du webbinariet? Du kan se det i efterhand här tillsammans med projektets sammanfattning och metodrapport:
Nyckeltal för klimatet - för målsättning och uppföljning av livsmedelsinköp
Biodiversitetsavtryck i RISE Klimatdatabas.pdf (pdf, 77.8 kB)
RISE Food Climate Database - Norwegian version_0.pdf (pdf, 1.56 MB)
RISE klimatdatabas för livsmedel_251001_1.pdf (pdf, 166.41 kB)