Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Fermentering av livsmedel och foder

Genom expertkompetens inom hela livsmedelskedjan kan vi vidareutveckla traditioner av att nyttja mikroorganismer vid produktion av livsmedel

Youghurtlikande produkt baserad på åkerbönor
Inom RISE utvecklar vi nya typer av fermenterade produkter. Glaset till höger innehåller en kommersiell yoghurt medan glaset till höger innehåller en yoghurtliknade produkt baserad på åkerbönor.

Utmaning

Att nyttja mikroorganismer för att skapa och förädla mat och dryck har tusenåriga traditioner. Det mest kända exemplet är bagerijästen Saccharomyces cerevisiae som används vid tillverkning av bröd och alkoholprodukter. Andra kända exempel är mejeriprodukter som yoghurt. Vår övertygelse är att man genom ett vetenskapligt angreppsätt ta konceptet vidare. Det kan handla om att ge produkter nya additiva egenskaper men också att man genom väl övervägda val av mikroorganismer kan säkerställa produktens och produktionsprocessens kvalitet. Vi kallar detta funktionell fermentering.

Möjligheter

Vår bedömning är att det finns en stor potential av att använda sig av mikroorganismer vid tillverkning av livsmedel och foder. Till exempel kan man med noggrant utvalda stammar tillföra en produkt ytterligare egenskaper. Det kan handla om att producera ett specifikt näringsämne eller ämnen med konserverande funktion. Inom RISE resurser att ta fram nya, unika, lösningar.  Eftersom mikroorganismer är flexibla och kan modifieras för att ha specifika egenskaper är det i teorin bara fantasin som sätter gränser. Nu finns det givetvis andra typer av begränsningar, till exempel regulatoriska, ekonomiska eller etiska.  Vi har kompetens att titta på alla dessa aspekter.

Löfte

Inom området fermenterade livsmedel och foder kan vi utföra uppdrag eller engagera oss i forskningsprojekt kring produktutveckling och riskvärderingar. Eftersom vi har kompetens inom hela livsmedelskedjan, inklusive affärsutveckling och sensorik, kan vi även erbjuda ett brett spektrum av tjänster.

Karin Bjerre

Kontaktperson

Karin Bjerre

Forskare

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Kontakta kundservice

Skicka meddelande
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.