Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Belastningstest i livsmedel med tillförsel av mikroorganismer

Belastningstest innebär att i praktiska försök utvärdera möjlighet för tillväxt, överlevnad eller reduktion av relevanta sjukdomsframkallande eller produktförstörande mikroorganismer efter att de tillförts den aktuella produkten.

Syfte

Varför ska man utföra ett belastningstest ?
Ett belastningstest  är ett viktigt verktyg och komplement till  den teoretiska riskbedömningen vid utveckling av en ny produkt eller vid en receptmodifiering. Ibland är det önskvärt eller nödvändigt att verifiera en teoretisk bedömning av tillväxt, överlevnad eller hämning av mikroorganismer genom att utföra en praktiskt s.k. belastningstest. Testet kan användas för att bedöma om produkten är säker med avseende på förhindrande av tillväxt av en patogen eller förskämningsflora och därmed  kunna avgöra om produkten kommer att vara mikrobiologiskt säker och hållbar enligt förväntan.

Det är tex möjligt att utvärdera vad som händer när konserveringsmedel tillsätts och/eller produkten lagras i olika temperaturer, kanske i kombination med en specifik förpackningsteknik.

Metod

Hur görs testet?

Mikroorganismer väljs noggrant ut med relevant ursprung och förhistoria för att testet ska kunna utföras. De relevanta patogenerna och/eller förskämningsfloran tillsätts produkten och de ympade proverna lagras under väldefinierade temperaturförhållanden innan de analyseras under den tänkta hållbarhetstiden. Belastningstesten utförs normalt i själva produkten, men ibland kan man istället välja att använda en livsmedelsmodell istället som efterliknar livsmedlet.

 

Vi utför belastningsförsök med Listeria monocytogenes enligt EUs guideline.

 

Exempel på belastningstest utförda i vårt labb:

• Listeria monocytogenes i kallrökt lax

• Clostridium botulinum i korvsmet efter värmebehandling

• Debaromyces, Zygosaccharomyces, Penicillium och Aspergillus i kalla såser, drycker

Effekt från nitrit, NaCl, pH-värde, sorbat, bensoat, laktat, skyddande kulturer och MAP har testats separat eller i kombination.

Leveranser

Ett belastningstest används för att bekräfta eller stärka resultatet av en teoretisk mikrobiell riskbedömning för att säkerställa produktionen av mikrobiologiskt lagringsstabil och säker mat. 

Mer information

Beställning

Kontakta via kontaktpersonerna

Fakta

Tjänst

Belastningstest med mikroorganismer - praktiskt test med aktuell produkt

Område

Infektionskontroll, Livsmedel, Produktsäkerhet, Risk och säkerhet, Totalförsvar och krisberedskap

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
12.Hållbar konsumtion och produktion
Birgitta Bergström

Kontaktperson

Birgitta Bergström

Projektledare

Läs mer om Birgitta

Kontakta Birgitta
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.