Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Smarta material för tidig korrosions­avkänning i fiber­för­stärkt plast

Målet för detta projekt är att studera hur sensorer kan tillverkas och användas som korrosionsdetektorer i fiberförstärkta plastmaterial för användning i processutrustning. Resultaten kommer att hjälpa användare och leverantörer av processutrustning för att upptäcka och förhindra korrosionsproblem i tid.

Många miljöer inom massa-, pappers- och kemikalieindustrin är extremt korroderande och har ett stort behov av att kunna detektera korrosion innan katastrofala brott uppstår. Korrosionsövervakning med radiofrekvensidentifiering är en möjlig teknik för att spara resurser och energi på grund av färre oplanerade och kortare planerade avstängningar.

Idag är upptäcks korrosionsproblem under perioder av processtopp och kräver oftast destruktiv testning av utsågade provbitar. En korrosionssensor integrerad i en polymer konstruktion, så som en GAP-tank, möjliggör kontrollerad upptäckt av korrosion och minskar därmed säkerhetsunderhåll. Det kommer också att möjliggöra digitalisering av anläggningsunderhållet och genom detta resultera i ett mycket högre värde för slutanvändaren än en inspektion.

Projektet ska hitta en pålitlig, tids- och kostnadseffektiv lösning för att upptäcka korrosion i ett tidigt stadium utan avbrott. Genom smarta material möjliggörs övergången till digitalisering för dessa industrier. I det föreslagna projektet kommer sensorer, såsom passiv trådlös radiofrekvensidentifiering att studeras som inbyggda korrosionsindikatorer för att skapa ett smart fiberförstärkt plastmaterial.

Sammanfattning

Projektnamn

Smarta Material

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

Två år

Total budget

800 000 SEK

Finansiärer

ÅForsk

Love Pallon

Kontaktperson

Love Pallon

Seniorforskare

Läs mer om Love

Kontakta Love
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.