Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Tryckta integrerade kretsar

Kiselbaserad elektronik är svårslagen när det kommer till beräkningskapacitet och kommunikation. Men applikationer som kräver många kontaktpaddar, t.ex. i gränssnittet mot sensorer eller displayer, leder ofta till dyra chip på grund av den ökade kiselarean. Här kombinerar vi istället kiselelektroniken med screentryckta kretsar, för att på så vis minska antalet kontaktpaddar, och därmed också arean, på chipet. Integrerade kretsar med mer än 100 elektrokemiska transistorer har nu screentryckts.

De senaste årens forskning har resulterat i förfinade metoder för att tillverka organiska elektrokemiska transistorer. Det unika med utvecklingen är att screentryckning används vid deponeringen av samtliga ingående lager. Ytterligare miniatyrisering och hög tillförlitlighet har resulterat i ett antal olika typer av screentryckta integrerade kretsar, t.ex. 4-1 multiplexer, 4-7 dekoder och 7-bitars skiftregister.

Det primära syftet är att minimera antalet kontaktpaddar i kiselelektroniken som ofta används vid adressering av perifera komponenter, exempelvis en display. Med ett 7-bitars skiftregister behövs endast två insignaler (data + klocksignal) för att adressera en 7-segmentsdisplay. Vi har även lyckats med monolitisk integration av logiska kretsar och elektrokroma displayer, där hela systemet är tillverkat genom screentryckning på flexibla plastsubstrat. De största integrerade kretsarna innehåller mer än 100 organiska elektrokemiska transistorer.

De senaste resultaten är publicerade i Nature Communications: https://www.nature.com/articles/s41467-019-13079-4.


Sammanfattning

Projektnamn

Tryckta integrerade kretsar

Status

Pågående

Region

Region Östergötland

RISE roll i projektet

Utveckling av komponenter, kretsar och tillverkning

Projektstart

Varaktighet

2020-03-31

Partner

Laboratoriet för organisk elektronik - Linköpings universitet

Finansiärer

Stiftelsen för strategisk forskning: projektet Kisel-organiska självförsörjande hybridsystem, Eurostars Eureka: projektet Prolog

Projektmedlemmar

Extern press

Peter Andersson Ersman

Kontaktperson

Peter Andersson Ersman

Forskare

+46 10 228 42 01
peter.andersson.ersman@ri.se

Läs mer om Peter