Kontaktperson
Tomas Johansson
Projektledare
Kontakta TomasInnovationsprojektet inom EIP kommer utveckla minst två prototyper baserade på färska åkerbönor, varav en extruderad produkt, som tydligt framhäver åkerbönan (smak/utseende/färg) som råvara. Arbetet sker tillsammans med Atria Scandinavia AB, Toppfrys AB, Naturbruksförvaltningen och Baljväxtakademin.
Allt fler konsumenter är positivt inställda till att öka sin konsumtion av vegetabiliska proteiner som är både hälsosamma och klimatvänligt producerade. Bönor ingår i många nya produkter men för att ytterligare öka konsumtionen finns ett behov av att utveckla nya attraktiva livsmedel som når ut till fler konsumenter.
Genom att använda befintlig teknik för skörd av konservärtor, men modifiera tekniken är det möjligt att skörda och efterbehandla färska gröna åkerbönor. RISE har under 2015-2016 utfört ett flertal fältförsök (bl a inom Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen) och kommit fram till några åkerbönsorter som är lämpliga att odla kommersiellt framöver. Dessa färska gröna åkerbönor är vår råvara till fortsatt processning.
För att lyckas med det övergripande målet att ta svenska färskskördade åkerbönor från fält till konsument har en innovationsgrupp med kompetens som täcker hela värdekedjan satts samman. Gruppen kommer utveckla minst två prototyper baserade på färska åkerbönor, varav en extruderad produkt, som tydligt framhäver åkerbönan (smak/utseende/färg) som råvara. Produkten ska ge en positiv smakupplevelse och kunna konkurrera med befintligt utbud. I slutändan ska projektet resultera i minst en konsumentprodukt på marknaden.
Färsk skörd av gröna bönor
Pågående
Projektledning och utförare
2020-06-30
Toppfrys AB, Atria Scandinavia AB, Naturbruksförvaltningen, Baljväxtakademin