Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Boxholms Profil lyfter hållbarhetsarbetet genom Omställningslyftet

Rullformade stålprofiler är viktiga delar i allt från vitvaror, möbler, industri, fordon, bygg och solenergiprodukter. Boxholms Profil började med tillverkning av rullformade stålprofiler 1981 och levererar i dag till ett stort antal branscher i Sverige och internationellt. Företaget vill ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå och har deltagit i Kickstart Hållbarhet inom Omställningslyftet.

- Det finns ett stort engagemang hos oss och vi prioriterar hållbarhetsfrågorna inom företaget. Genom Omställningslyftet och Kickstart Hållbarhet har vi fått bra stöttning och struktur i arbetet. Vi kommer också fortsätta utveckla oss då vi ser att det ger ökad affärsnytta, säger Cecilia Dufmats, Hållbarhetsansvarig på Boxholms Profil.

Boxholms Profil AB är en ledande aktör inom området rullformade stålprofiler. Marknaden finns främst inom Norden men även i Europa och Nordamerika. Totalt arbetar 32 anställda i företaget och omsättningen uppgick till drygt 200 miljoner kronor för 2021.

Vi hade påbörjat ett hållbarhetsarbete innan vi kontaktade Kickstart Hållbarhet och Omställningslyftet. Ambitionen är att göra det ännu bättre.

Cecilia Dufmats
Ett av förbättringsmålen hos Boxholm Profil var kopplat till personalen, arbetsmiljö och socialt ansvarstagande. Foto: Effectreklam.

Produktionen som finns i Boxholm erbjuder flexibla och effektiva lösningar som anpassas efter alla typer av behov, stora som små, enkla och komplicerade profiler. Kunderna finns inom allt från tillverknings- och byggindustrin till möbel-, fordons- och energibranschen.

- Vi hade påbörjat ett hållbarhetsarbete innan vi kontaktade Kickstart Hållbarhet och Omställningslyftet. Ambitionen är att göra det ännu bättre. Nu har vi satt ett antal mål i vårt hållbarhetsarbete och kommer presentera det vid nästa träff inom Kickstart Hållbarhet, säger Cecilia Dufmats.

Minskade kostnader, ökad lönsamhet

Kickstart Hållbarhet arrangeras av IUC som är en av partners till Omställningslyftet. Bengt Malmberg och Terje Andersson är affärscoacherna som har jobbat med Boxholms Profil. De ser att företaget redan tagit flera viktiga steg.

- Det är inte lätt att tänka på den framtida utvecklingen av företaget när du är mitt uppe i den dagliga verksamheten. Därför är det extra kul att se engagemanget som finns från Boxholms Profil och andra företag inom Kickstart Hållbarhet. Vi finns där för att guida dem rätt, säger Terje Andersson.

Cecilia Dufmats förklarar vad som var extra viktigt i Kickstart Hållbarhet:

- Många av oss blev förvånade hur hållbarhet så tydligt kopplar till affärsnyttan i företaget. Det blev också en viktig del för att få med oss personalen i arbetet. Jag tror att det i de allra flesta fall finns en ekonomisk vinning i hållbarhet, det gäller bara att hitta rätt vägar och argument, säger hon.

Det första målet för Boxholms Profil var minskad resursförbrukning och ökad återvinning av plast. Inom stålindustrin förpackas stål i olika typer av plast för att skydda materialet. Under ett år används stora mängder plast hos Boxholms Profil. Här blev målet att se över hela kedjan av plastemballaget, från ankomst av stålet till återvinning av plasten.

- Vi kontaktade Stena Recycling och samarbetade för att hitta mer hållbara lösningar. Det visade sig vara väldigt lyckat då vi faktiskt kunde få betalt för plasten istället för att den skulle skickas till förbränning. Det kräver en del insatser vad gäller förvaring och hantering av de olika plastfraktionerna, men det är det ju värt i slutändan eftersom företaget sparar pengar. Dessutom var personalen engagerade och ville köra igång direkt, säger Hans-Gunnar Ekengren, som jobbat många år inom de flesta områden i företaget.

Helst av allt hade Boxholms Profil velat undvika plasten från första början, men produkterna och stålet tar skada om de inte skyddas på ett bra sätt.

Social hållbarhet och energibesparing

Övriga mål som sattes upp av Boxholms Profil var kopplat till förbättrad arbetsmiljö och socialt ansvarstagande samt energibesparing.

- Vad gäller energifrågan så kommer vi investera i mätutrustning som ger oss mer direkt kontroll över energiförbrukningen. Det kommer vi fasa in på olika delar i produktionen för att få en bra överblick. Här synkar vi mätutrustningen med vårt produktionssystem. Då kommer vi se vilken energi som krävs per artikel i produktionen vilket ger en exakt siffra, berättar Cecilia Dufmats. Även om vi har fossilfri el i vårt energiavtal så vill vi ju kunna påverka förbrukningen och öka effektiviteten.

Vi ska också försöka synas mer i närsamhället i Boxholm. Många i kommunen vet idag inte vad vi gör. Så vi ska hålla öppet hus och öka kontakten med skolorna i regionen.

Frida Blomqvist

Det sista målet var fokuserat på personalen, arbetsmiljö och socialt ansvarstagande.

- Här har vi startat upp en personalvårdsgrupp och ska påbörja en del saker kopplat till friskvård och arbetsmiljö. Vi ska också försöka synas mer i närsamhället i Boxholm. Många i kommunen vet idag inte vad vi gör. Så vi ska hålla öppet hus och öka kontakten med skolorna i regionen. Det är viktigt inte minst gentemot alla medarbetare som är vår viktigaste resurs, säger Frida Blomqvist, Process- och produktionstekniker.

Koppling till FN:s klimatmål

Samtliga mål hos Boxholms Profil kopplas dessutom till 8 av FN:s klimatmål vilket ger företaget en bra plattform för fortsatt utveckling. Det blir också tydligt och trovärdigt i kommunikationen mot kunderna.  

Cecilia Dufmats sammanfattar arbetet så här långt:

- Med de krav som finns inom bygg, energi och fordonsindustrin samt alla övergripande EU-krav så ser vår ledning att vi vill ligga steget före som företag. Därför passade Omställningslyftet så bra och coachningen vi fått genom Kickstart Hållbarhet är verkligen värdefull för oss, avslutar hon.

Foto: Effectreklam

Läs mer om Kickstart Hållbarhet

Terje Andersson

Kontaktperson

Terje Andersson

Projektledare

+46 10 228 41 01

Läs mer om Terje

Kontakta Terje
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.