Kontaktperson
Mats Stading
Senior forskare
Kontakta MatsAndelen äldre ökar i befolkningen och många äter för lite och blir svaga och sköra. GoIndependent samlar svenska och japanska forskare för att utveckla energirik och hälsosam, god mat som är lätt att tugga och svälja och som bibehåller munfunktionen.
Målet är att gemensamt i Sverige och Japan utveckla mat, processteknik och distribution som minskar ålderskörhet och därmed bibehåller oberoende boende och medverkan i samhället.
Befolkningen åldras och Sverige har snart 20% över 65 år. II Japan är den siffran redan nästan 30%. Åldersrelaterad skörhet hotar oberoendet och medverkan i samhällslivet för äldre seniorer, mycket p.g.a. undernäring. Detta medför viktminskning, minskning av muskelmassa, fall, sjukhusvård och till slut t.o.m. till död.
Projektet utvecklar ett system av mat, ny tillverkningsteknik såsom 3D printing för att skapaanpassad näringsriktig mat med högt energiinnehåll som är lätt att svälja och smakar gott för en äldre konsument. Maten ska även kunna bibehålla munfunktionerna.
Den nya maten ger tillräckligt med näring för att undvika skörhet så att äldre kan förbli oberoende och socialt aktiva, alltså bibehålla en hög livskvalitet.
GoIndependent
Pågående
Koordinator
2017-2023
9,5 MSEK
Fuijita Health University, Findus Special Foods, Helsingborgs Kommun, Matsumoto Dental University, Food Care Co, Högskolan Dalarna, Natural Machines, Svensk Judo, Animato