Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Bild

Mat som förebygger åldersskörhet

Andelen äldre ökar i befolkningen och många äter för lite och blir svaga och sköra. GoIndependent samlar svenska och japanska forskare för att utveckla energirik och hälsosam, god mat som är lätt att tugga och svälja och som bibehåller munfunktionen.

Syfte och mål

Målet är att gemensamt i Sverige och Japan utveckla mat, processteknik och distribution som minskar ålderskörhet och därmed bibehåller oberoende boende och medverkan i samhället.

Utmaning

Befolkningen åldras och Sverige har snart 20% över 65 år. II Japan är den siffran redan nästan 30%. Åldersrelaterad skörhet hotar oberoendet och medverkan i samhällslivet för äldre seniorer, mycket p.g.a. undernäring. Detta medför viktminskning, minskning av muskelmassa, fall, sjukhusvård och till slut t.o.m. till död.

Lösning

Projektet utvecklar ett system av mat, ny tillverkningsteknik såsom 3D printing för att skapaanpassad näringsriktig mat med högt energiinnehåll som är lätt att svälja och smakar gott för en äldre konsument. Maten ska även kunna bibehålla munfunktionerna.

Effekt

Den nya maten ger tillräckligt med näring för att undvika skörhet så att äldre kan förbli oberoende och socialt aktiva, alltså bibehålla en hög livskvalitet.


Sammanfattning

Projektnamn

GoIndependent

Status

Pågående

Område

Formulering, Livsmedel, Preventiv hälsa, Sensorik och perception

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

2017-2022

Total budget

9,5 MSEK

Partner

Fuijita Health University, Findus Special Foods, Helsingborgs Kommun, Matsumoto Dental University, Food Care Co, Högskolan Dalarna, Cellink, Svensk Judo, Animato

Finansiärer

Vinnova

FN:s globala hållbarhetsmål

Hälsa och välbefinnande
Minskad ojämlikhet

Projektets webbplats

Mats Stading

Kontaktperson

Mats Stading

Sektionschef

+46 10 516 66 37
mats.stading@ri.se

Läs mer om Mats