Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utveckling av hållbara brandskyddade plaster och kompositer

Brandskyddslösningar för plaster och kompositer är traditionellt baserade på halogenerade föreningar eller andra farliga ämnen. Olika hållbara alternativ har dock kommit in på marknaden under de senaste åren. Tillsammans med en smart designmetod möjliggör dessa alternativ design av hållbara flamskyddade produkter.

Utformningen av en flamskyddad produkt är en utmanande process på grund av komplexa interaktioner mellan termiska nedbrytningsprodukter av olika flamskyddsmedel och det skyddade materialet. Dessutom innebär all brandskydd en kompromiss mellan brandprestanda, mekanisk prestanda, bearbetningsegenskaper, hållbarhet, kostnad och andra egenskaper. Det är därför viktigt att noggrant överväga alla krav för varje material och varje applikation när man designar en hållbar flamskyddad produkt.

På grund av de komplexa kemiska processerna vid brand är det svårt att förutsäga brandprestandan av ett flamskyddsmedel för ett visst material. Utvecklingen av en brandskyddad produkt bygger därför traditionellt på empiriska undersökningar, som är tids- och kostnadskrävande.

Så kan RISE hjälpa till

RISE experter kan hjälpa till att minska utvecklingstiden och kostnaden genom vår expertis inom brandhämmande mekanismer, toxikologi och kostnad för olika flamskyddsmedel, liksom deras potentiella påverkan på bearbetning, mekaniska och andra produktegenskaper.

För ett smidigt och effektivt stöd har vi skapat ett team med relevant expertis och samlat våra tidigare erfarenheter i ett verktyg som stöttar ett effektivt val av metoder och tekniker.

Vårt tvärvetenskapliga team omfattar experter inom brandsäkerhet och brandprovning, plast och kompositmaterial, samt toxikologi och hållbarhet. Vår erfarenhet sträcker sig från formulering av flamskyddsmedel för plast till ytskydd av kompositer. Tillsammans har vi under de senaste åren samlat omfattande kunskap om kommersiellt tillgängliga och innovativa tekniker för brandskydd och har stöttat olika industriella partners i utvecklingen av hållbara flamskyddade produkter.

För mer information om vårt arbete inom området, ta gärna en titt på våra relaterade projekt nedan eller 'verktyget' till höger.

Karin Lindqvist

Kontaktperson

Karin Lindqvist

Forskare

+46 70 780 62 62

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.