Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Process och materialutveckling av plast och polymerer

Kunskap och erfarenhet inom polymer- och plastbearbetning är en viktig kompetens för produktutveckling och problemlösning. Våra möjligheter att kompoundera, formspruta och extrudera tillsammans med utrustningar för analys och provning av plastmaterial är en unik resurs för att utveckla idéer.

Testa koncept

Vår kunskap om plastmaterial och processer tillsammans med våra utrustningar utgör en unik kompetens och möjlighet att testa nya koncept för utveckling av plastprodukter och plastmaterial. Problemlösning är givetvis också en viktig del av det vi erbjuder inom detta område.

Problemlösning och materialutveckling

Hur kan vi förbättra egenskaperna på vår plastprodukt? Varför får vi beläggningar på vårt formsprutningsverktyg? Kan den här produkten förstärkas med träfiber? Vår plastprodukt beter sig inte som den brukar. Vad beror det på? Detta är exempel på frågor vi får från våra kunder. Materialanalyser, provning och experiment ger ofta nya insikter och hjälper oss att svara på den här typen av frågor.

Från lab till pilotskala

RISE moderna och flexibla utrustningar möjliggör anpassningsbar plastbearbetning och tillverkning för specifika ändamål. Polymerblandningar och kompositmaterial kan framställas i allt från knådning av små batcher till kontinuerlig dubbelskruvs-kompoundering i pilotskala. Vi använder främst formsprutning samt olika extruderingstekniker  så som profil-, filament- eller beläggningsextrudering, för tillverkning av provobjekt och prototyper. Specifika materialegenskaper hos en plast beror förutom valet av polymer även på inblandningen av olika tillsatser t ex fibrer, stabilisatorer, flamskyddm mjukgörare etc. Kunskaper om komponenternas samverkan i materialet och beroendet av processparmaterar är en del av den expertkunskap som vi erbjuder. Att hjälpa våra kunder gå från labskala till industriell skala är också en del av vårt arbete

Samarbeta med oss

Vi diskuterar igenom problem och frågeställningar med våra kunder för att förstå vilka steg som är nödvändiga för problemlösning eller för att utveckla idéer.

Vi erbjuder forskning och utveckling av plast och polymerer tillsammans med analyser och provningar.

Som en oberoende aktör inom innovation och utveckling gör vi analyser och provning enligt många standarder. Vi  både driver  och deltar i forskningsprojekt och genom våra nätverk hjälper vi till att förmedla kontakter för att förverkliga idéer och lösa problem.

Johan Landberg

Kontaktperson

Johan Landberg

Laboratorieingenjör

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Christian Carlsson

Kontaktperson

Christian Carlsson

Enhetschef

Läs mer om Christian

Kontakta Christian
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.