Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Dimensionering av fiberkompositer

Fiberarmerade polymerkompositer, det vill säga plaster förstärkta med tunna fibrer, används i produkter som kräver hög styvhet och styrka i kombination med låg vikt.

Vårt arbete inriktas på fiberarmerade polymerkompositer (fiberförstärkta plaster), som ofta kallas ”fiberkompositer” eller bara ”kompositer”.

Fördelar

Styvhet och styrka i kombination med låg vikt gör att kompositer används i bland annat i flygplan, tävlingsfordon, båtar, vindkraftverk, sportutrustning, skyddsutrustning och sandwichkonstruktioner. Lättviktskonstruktion med kompositer kan minska vikten och därmed bränsleförbrukningen hos fordon med förbränningsmotor och öka räckvidden hos eldrivna fordon. Andra fördelar är en ökad designfrihet och mer underhållsfria produkter med minskad risk för korrosion. Framtida kompositmaterial kommer i högre grad att vara biobaserade och designas för flera funktioner samtidigt, till exempel energilagring, inbyggda sensorer och formändring vid behov.

Utmaningar

Kompositer skiljer sig från metaller på flera sätt: de har mycket olika egenskaper i olika riktningar, egenskaperna påverkas mer av fukt och temperatur, och påverkas starkt av tillverkningsprocessen. Oftast tillverkar man kompositprodukter som ”laminat” där skikt med fibrer i olika riktning läggs ovanpå varandra. Detta ger mycket goda egenskaper i laminatets plan, men gör dem känsliga för laster ut ur planet, exempelvis vid slag. Kompositer är också relativt dyra material och det är därför viktigt att dimensionera rätt och orientera fibrerna optimalt för att kunna utnyttja materialets fördelar.

Vad vi kan erbjuda

Vi är experter på dimensionering av kompositstrukturer, med en bred kompetens och lång erfarenhet av modellering och provning av kompositer. Genom detta kan vi bidra i produktutveckling, optimering och materialval. Vi bedriver också världsledande forskning kring förbättrade materialmodeller för kompositer. Modellerna används för att simulera kompositer under till exempel slag, krock, brand och utmattning. Genom samarbete med kollegor har vi god förståelse för hur tillverkning och användningsmiljö påverkar kompositernas egenskaper.

Robin Olsson

Kontaktperson

Robin Olsson

Senior forskare

Läs mer om Robin

Kontakta Robin

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Tjänst

Tryckprovning av kompositmaterial

RISE erbjuder tryckprovning av kompositmaterial enligt föreskrivna normer. Finns behov av skräddarsydd provning tas nödvändig utrustning fram.
Tjänst

Skjuvprovning av kompositmaterial

RISE erbjuder skjuvprovning av kompositmaterial enligt föreskrivna normer. Finns behov av skräddarsydd provning tas nödvändig utrustning fram.
Tjänst

Dragprovning av kompositmaterial

RISE erbjuder dragprov av kompositmaterial enligt föreskrivna normer.  Finns behov av skräddarsydd provning tas nödvändig utrustning fram.
Berättelse

Ny bildesign tack vare komposit

Framtidens bilar är allt lättare. Varje minskat kilo skapar större räckvidd. Samtidigt förändras bilarnas design. Vi kan se små förändringar redan på elbilarna men de större designförändringarna sker i och med de autonoma bilarnas…
Berättelse

Nya material i komposit minskar utsläpp inom flygindustrin

Flyget står för cirka fem procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. I takt med att flygresandet ökar blir behoven av åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan allt viktigare. RISE driver tillsammans med flera aktörer inom …
Test & demo

Kompositteknologi

Testbädd för kompositteknologi erbjuder tre laboratorier med expertis och utrustning i industriell skala, vilket gör testbädden unik såväl nationellt som internationellt.
Berättelse

Ny testbädd för en mer hållbar fordonsindustri

Fordonsindustrin genomgår stora förändringar. Förutom uppkoppling, självkörande och elektrifieringens utmaningar ställs stora krav på hållbarhet i ett helhetsperspektiv även i fordonsindustrin. RISE sätter nu upp en ny testbädd fö…