Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Testbed PFAS - Nyheter

På den här sidan samlar vi sådant som är aktuellt om PFAS. Vi lägger även upp nyheter som berör vårt projekt Testbed PFAS. Det kan vara såväl stort som smått, men är förhoppningsvis alltid intressant.

Nyheter och annat PFAS-aktuellt om PFAS

Forskningen i Testbed PFAS arbetar för att finna reningstekniker för mark och vatten förorenad med PFAS. Projektet utvärderar även PFAS-fria släckmedel för vätskebränder.

12 oktober

Intervju i TV4 med projektledare Tove Mallin om projektets tester av reningstekniker vid Tullinge vattenverk i Stockholm: Strängare Pfasregler ger reningsverk bekymmer - tv4.se

11 oktober

Utvärderingar och framsteg inom fluorfri brandsläckning presenterades av projektledare Sixten Dahlbom för ASD REACH & CHEM Working Group (ASD representerar flyg-, rymd-, försvar- och säkerhetsaktörer i Europa).

7 september 2022

Projektet presenterades av projektledare Tove Mallin på NORDROCS i Oslo: Program 2022 – Nordrocs 2022

14 juni 2022

Projektledare Tove Mallin intervjuas i Svt om PFAS och projektets tester av reningstekniker vid Tullinge vattenverk i Stockholm: Här renas vattnet från PFAS – nya storskaliga tester i Tullinge | SVT Nyheter

Forskaren Tove Mallin svarar på tre frågor om PFAS | SVT Nyheter

11 maj 2022 

Projektledare Tove Mallin deltar i Vetenskapsradions diskussion Därför skadar PFAS kroppen och så kan vi bli av med det tillsammans med toxikologen Mattias Öberg.

6 maj 2022 

Förslag från Livsmedelsverket på nya, lägre gränsvärden för PFAS-ämnen i dricksvatten.  Pressmeddelande: Livsmedelsverket föreslår nya gränsvärden i dricksvatten för PFAS, arsenik, bly och kadmium

22 april 2022.

Intervju med projektledare Tove Mallin Storskaliga försök att rena vatten från PFAS, Vetenskapsradion, Sveriges Radio. 

6 april 2022

Pressmeddelande: Storskaliga fältförsök för att rena PFAS-förorenat vatten i Tullinge

mars 2022

Artikel: Dahlbom,S., Mallin,T. & Bobert, M.(February 2022) "Fire Test Performance of Eleven PFAS-Free Class B Firefighting Foams..."  Fire Technology, Springer Link.

Filmen visar släckförlopp för två olika släckmedel, ett innehållande PFAS och ett PFAS-fritt släckmedel.

Tidigare nyheter

23 februari 2022

Statens geotekniska institut har fått 2 miljoner för att tillsammans med Försvarsmakten och Naturvårdsverket undersöka statligt ägda områden som kan innehålla PFAS. Lyssna på radioinslaget.

2 februari 2022

Försvarsmakten har identifierat ett 70-tal PFAS-förorenade områden i Sverige och presenterar en lista över dessa. Läs mer.

20 december 2021

Två av kemikaliemyndigheten Echas vetenskapliga kommittéer ställer sig bakom ett förslag om att begränsa användningen av PFAS-gruppen PFHxA. Ett beslut fattas under 2022. Läs mer.

16 december 2021

Statens geotekniska institut har fått ett uppdrag om forskning och kunskapsspridning om PFAS-förorenade områden under 2022-2024. Läs mer.

16 december 2021

MSB och Naturvårdsverket får 1 miljon kronor för stöd och vägledning när det gäller hantering av kontaminerat släckvatten samt skumvätskor som innehåller PFAS. Läs mer.

4 oktober 2021

Testverksamheten i Testbed PFAS är i full gång och forskningen visar framsteg både inom alternativa släckskum och effektiva reningstekniker. Läs mer.

17 september 2021

I sin budgetproposition för 2022 föreslår regeringen en förlängning av Kemikalieinspektionens arbete för giftfri miljö och flera satsningar för att minska spridningen av PFAS. Läs mer.

8 september 2021

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarar på skriftlig fråga om PFAS-utsläpp och tar upp samarbetet inom Testbed PFAS. Läs mer.

27 augusti 2021

Från och med 2023 kommer ett EU-förbud mot ytterligare 6 st PFAS-ämnen. Läs mer.

27 juli 2021

Kemikalieinspektionen har lämnat in en avsiktsförklaring till Echa om att förbjuda samtliga ca 4700 PFAS-kemikalier från år 2025. Lyssna när Tove Mallin, projektledare för Testbed PFAS, deltar i Vetenskapsradion (2 min). Lyssna på inslaget.

2 juni 2021

Flygvapnet har fattat beslut om att byta till släckvätska som inte innehåller PFAS. Läs mer.

April 2021

Testverksamheten inom Testbed PFAS är i full gång och löper på enligt plan. Läs mer.

10 mars 2021

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarar på skriftlig fråga om efterbehandling av PFAS-förorenade områden. Läs mer.

Vet du något annat aktuellt inom PFAS som du vill förmedla? Kanske vill du vara med och bidra till forskningen i Testbed PFAS? Du är varmt välkommen att maila till Tove Mallin på RISE. Tove är projektledare för Testbed PFAS.

Testbed PFAS är ett projekt som utvärderar framtidens PFAS-fria metoder för brandsläckning samt tekniker för att rena PFAS-förorenad jord och vatten. Testbed PFAS involverar flera samarbetspartners. Du kan läsa mer om projektet på startsidan för Testbed PFAS.

Kontaktperson

Tove Mallin

Enhetschef

Läs mer om Tove

Kontakta Tove
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.