Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Företagarförbundet stöttar tusentals småföretagare i hållbarhetsarbetet

Företagarförbundet lanserar Hållbarhetsresan, en enkel och inspirerande katalysator för de cirka 15 000 medlemsföretagen att få mer kunskap om hållbarhet.

Företagarförbundet är en partipolitiskt obunden intresseorganisation för landets småföretagare, främst med fokus på företag med färre än tio anställda

- Vi ville skapa ett forum som berör oss alla, även vi som är småföretagare. Genom att göra små men meningsfulla förändringar är vi säkra på att även vi kan vara delaktiga i omställningen. Det blir ofta fokus på lagar, hållbarhetrapporter och EU-ramverk vilket kan kännas övermäktigt för många mindre företag. Vi vill stärka vår konkurrenskraft, minska klimatavtrycket och ta ansvar för framtida generationer precis som de stora bolagen. Det är så vi tänker med Hållbarhetsresan, säger Andreas Pragsten, ansvarig för hållbarhetsfrågor hos Företagarförbundet.

Ambitionen hos Företagarförbundet är att arbeta i linje med riktlinjerna inom Agenda 2030. I utvecklingen av Hållbarhetsresan har organisationen fått expertstöd av bland annat Emma Enebog, forskare och expert på miljö och hållbar kemi hos RISE. Hon ser ett ökat intresse bland många mindre företag vad gäller hållbarhet, men att det kan vara svårt att hitta rätt väg och nivå.

- Oftast behöver du som företag inte förstå allt om hållbarhet i detalj. Det är där många stannar upp i arbetet. I stället behöver vi förstå varför hållbarhet är relevant för mitt företag eller för mig som människa. Det kan vara att du är morfar parallellt med att du driver ett företag. Där gäller det att hitta en ingång till hur hållbarhet berör dig och göra arbetet lustfyllt och hitta en relevant nivå, säger hon.

Att stötta och vägleda våra medlemsföretag i deras hållbarhetsarbete står därför högt på agendan och är förbundets kanske allra viktigaste framtidsfråga. 

Andreas Pragsten

Nya affärsmöjligheter med ökat hållbarhetsarbete

Många anser att företagen ska ta samhällsansvar och bedriva ett aktivt hållbarhetsarbete. Tillsammans med en ökande medvetenhet och ökade förväntningar ger det nya krav från kunder och samhället.

- Ett aktivt hållbarhetsarbete ger nya affärsmöjligheter och allt fler företag ser ett tydligt samband mellan hållbarhetsarbete och ökad lönsamhet. Det gäller även våra medlemsföretag som är mindre företag. Tanken med Hållbarhetsresan är att den ska vara en enkel och en förhoppningsvis rolig katalysator. Ungefär som simborgarmärket: du måste lära dig att plaska och simma innan du kan dyka och utforska på djupet. Vi berömmer de första små stegen i hållbarhet och det ska inte underskattas, säger Dennis Krook, Kommunikationsansvarig på Företagarförbundet.

Hållbarhetsresan innebär att företagen ska välja tre saker utifrån en inspirationslista som Företagarförbundet har skapat. Allt från att påbörja återvinning, fundera över att välja elbil eller något annat.

- Företagen ska dessutom titta på två inspirationsfilmer på cirka 5 minuter om vad hållbarhet innebär. Det är allt som krävs för att nå Hållplats 1 i Hållbarhetsresan. Därefter skickar vi ut ett nytt erbjudande om hur du kan nå Hållplats 2 vilket innebär lite mer arbete, till exempel att aktivt delta i ett seminarium på 20 minuter och så vidare, förklarar Dennis Krook.

Hållbarhetsresan är att den ska vara en enkel och en förhoppningsvis rolig katalysator.

Viktigaste framtidsfrågan för företagen

Att stötta och stärka småföretagen i deras hållbarhetsarbete är en av förbundets viktigaste frågor.

- Småföretag, inte minst enmans- och fåmansföretag, har begränsade resurser att bedriva ett aktivt hållbarhetsarbete. Det krävs både kunskap om hållbarhet och hjälp med prioriteringar. Att stötta och vägleda våra medlemsföretag i deras hållbarhetsarbete står därför högt på agendan och är förbundets kanske allra viktigaste framtidsfråga, avslutar Andreas Pragsten.