Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Broccoliplanta

Ökad produktion av livsmedel i Sverige – tillvarata sidoströmmar

En stor del av ätbara och nyttiga delar av broccoli och grönkål tas idag inte tillvara. Dessa sidoströmmar skulle kunna användas till nya processade produkter, vilket skulle även bidra till att öka svensk livsmedelsproduktion. Marknaden för nya vegetabiliska produkterna ökar, och det finns en ökad efterfrågan av svenskproducerad råvara.

Vid skörd och rensning av grönkål uppstår en sidoström som inte tas tillvara

Målet med projektet är att hitta en metod att tillvarata sidoströmmar som idag inte tas tillvara,  från exempelvis produktion av broccoli. Innovationen består i att uppgradera restströmmar till nya intäktskällor istället för att det blir svinn, vilket även ökar resurseffektiviteten. Nya hälsosamma vegetabiliska produkter skapas från den kasserade råvaran. 

 

Foto: Jonas Jönsson, HIR Skåne AB

Projektet ska utveckla nya halvfabrikat såsom kylda kokta kålprodukter, som lätt går att använda i foodservice, till restauranger, caféer, snabbmatställen, företagskunder och offentlig verksamhet. Produkterna ska ha högt näringsinnehåll och god mikrobiologisk kvalitet. Målet är även minskat svinn och ökad lönsamheten i svensk kålodling.

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
Charlotta Löfström

Kontaktperson

Charlotta Löfström

Forskare

+46 10 516 67 30

Läs mer om Charlotta

Kontakta Charlotta
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.