Kontaktperson
Hanna E Svensson
Projektledare
Kontakta Hanna EInnovationsplattformsinitiativ för proteinskiftet!
Hållbar, hälsosam kost, som är tillgänglig för alla och som smakar gott!
Verka för att vår livsmedelsproduktion och konsumtion i Sverige är miljömässigt och ekonomiskt hållbar och inom ramen för de planetära gränserna med avseende på livsmedel.
Mission: År 2040 är 9 av 10 måltider som konsumeras i Sverige inom planetens gränser.
Vi arbetar för att:
Främja förändringar i vår kosthållning mot mer växtbaserat och miljömässigt hållbara proteiner.
Främja hållbara jordbruksmetoder som minskar växthusgasutsläpp, främjar biodiversitet, skapar balans i kväve/fosfor utsläpp.
Hur gör vi detta?
Vi skapar neutrala mötesplatser och sammanför aktörer med kapacitet att identifiera specifika behov och agera gemensamt för innovation och utveckling. Utifrån behoven initierar vi projekt som kan bidra till att vi närma oss missionen.
Hittills har vi samlat aktörer kring frågeställningarna:
Hur säkerställer vi en primärproteinproduktion i Sverige som är ekonomiskt miljömässigt hållbar till 2040?
Hur säkerställer vi att den svenska proteinkonsumtionen är hälsosam, hållbar och socioekonomisk till 2040?
Det har resulterat i att vi har identifierat följande områden som vi arbetar vidare med:
För att uppnå missionen om en miljömässigt- och näringsriktigt hållbar kost, behöver vi som är verksamma inom livsmedelssystemet som har kunskap och intresse, se till att göra våra livsmedel så hållbara de kan bli men också ta fram nya attraktiva alternativa produkter. Det ska vara lätt för konsumenter att välja hållbara alternativ.
Vi arbetar för att samla, sprida och dela erfarenhet inom området hållbara proteiner för att skapa ökad genomslagskraft.
Vi mobiliserar fler aktörer och synliggöra nya sätt genom prototypprojekt som:
Ett nytt recept för proteinskiftet!
Pågående
Koordinator
18 månader
3 499 139 SEK
Hanna E Svensson Mari Wøien Meijer Cecilia Åkerblom