Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Traditionella sädesslag på marknad
Foto: Nandi Dursley

Traditionella sädesslag för god hälsa och miljö

Traditionella sädesslag som quinoa, amaranth och hirs har gjort sitt intåg i matafärer och på restauranger. Dessa för oss exotska gryn har sitt ursprung i Afrika och Sydamerika där de är viktiga baslivsmedel. De är naturligt glutenfria och är dessutom nyttiga med höga halter av anti-oxidanter och mineral, och några finns idag i glutenfria produkter, som matgryn och som hälsomat.

Workshop om traditionella sädesslag i Sydafrika

The Traditional Grains Network är ett samarbete mellan RISE och universitet i södra Afrika har de traditionella sädesslagen belysts utifrån deras hälsoeffekter, miljöeffekter, produktion, produkter, maträtter och framtidsutsikter. RISE och Universitetet i Pretoria har arrangerat flera seminarier i Afrika och Sverige där resultat presenterats och sammanfattats i en rad artiklar skrivna av ledande forskare inom området. Korta, populärvetenskapliga artiklar ger en god överblick, vilka kompletteras av mer detaljerade vetenskapliga presentationer. 

Introduktion till traditionella sädesslag

Sammanfattning

Projektnamn

Traditional Grains

Status

Avslutat

Region

Utanför Sverige

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

Pågår

Partner

University of Pretoria, South Africa, Modibbo Adama University of Technology, Yola, Nigeria, Raw Materials Research and Development Council, Nigeria

Finansiärer

International Foundation for Science

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

1.Ingen fattigdom
2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
5.Jämställdhet
Mats Stading

Kontaktperson

Mats Stading

Senior forskare

+46 76 127 26 03

Läs mer om Mats

Kontakta Mats
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.