Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Testbed PFAS - Släckmetoder

Forskningsspåret Framtid inom Testbed PFAS testar och utvärderar alternativa släckmedel till brandskum innehållande PFAS för släckning av vätskebränder.

Testbed PFAS – Släckmetoder

Forskningen inom Testbed PFAS – Framtid fokuserar på att hitta PFAS-fria släckmetoder som släcker vätskebränder lika effektivt som brandskum innehållande PFAS. Hittills har användningen av brandskum med PFAS varit mycket utbredd. Det beror på att PFAS-ämnena har en mycket bra släckförmåga, vilket kommer sig av att dessa ämnen bland annat bildar en film mellan brandskummet och den brinnande vätskan.

Kort presentationsfilm om forskningsspåret Framtid i Testbed PFAS.

Söker alternativ till brandskum innehållande PFAS

Forskningen i Framtid sker i flera steg. Det första steget är att de företag som är intresserade av att testa sina lösningar skickar in en intresseanmälan. Utifrån ansökningarna görs ett första urval av vilka lösningar som ska prövas för att ersätta brandskum innehållande PFAS. Därefter genomförs standardiserade tester, vilka i nästa steg följs av tester med större frihetsgrad. Resultatet används sedan för att genomföra ytterligare ett urval till storskaliga tester.

Testbed PFAS testar nya släckmedel

Under de fyra år som Testbed PFAS pågår hoppas projektet kunna hitta alternativa släckmedel till brandskum som innehåller PFAS. Har ditt företag tagit fram ett släckmedel som fungerar bra för att släcka vätskebrände? Du är välkommen att kontakta projektledare Tove Mallin på RISE. Eller fyll i vårt formulär, så kontaktar vi dig.

PFAS framtid medarbetare i brandhall
Foto: David Lagerlöf
I Testbed PFAS utförs de fysiska testerna på plats i släckhallarna på RISE.

Kontaktperson

Tove Mallin

Enhetschef

Läs mer om Tove

Kontakta Tove
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.