Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Livsmedel, FSSC 22000, ISO 22000

Nu har vi möjligheten att lyfta innovationskraften i matsystemet

Just hemkommen från ännu ett inspirerande möte med fokus på omställning och framtidens matsystem, reflekterar jag över att förväntningarna och trycket på alla aktörer att ”steppa upp” och tillsammans förbereda oss för en ny och annorlunda framtid är enormt.

Klara Båth, avdelningschef Jordbruk och livsmedel

På RISE arbetar vi nu med en övergripande satsning som vi kallar ”Framtidens mat”, denna satsning handlar om att identifiera hur vi kan nyttja hela vår breda kompetens för att stötta aktörer i jordbruks- och livsmedelsbranschen - hur koordinerar vi oss som system bäst för att möta de utmaningar de står inför? 

Det är tydligt att RISE som organisation på bred front har fått upp ögonen för livsmedelsområdet där livsmedelsstrategin, fokus på resiliens och försörjningstrygghet samt ökade medel och insatser kring forskning och innovation (FoI) riktat mot branschen naturligtvis varit starka drivkrafter. Vi förbereder oss nu för ytterligare satsningar och en tillväxt av RISE verksamhet inom området.

Det behövs ett uppdaterat system för matsystemet

Apropå ökade forskningsanslag på området - dessa medel skapar en fantastisk möjlighet att accelerera omställningen och stå redo att forma den framtid vi omöjligt kan veta hur den kommer att se ut, men som vi alla definitivt kan vara med och påverka. Mycket av forskningsfinansieringen går idag mot det tillämpade och implementationsnära och sätter krav på engagemang och ekonomiska insatser från behovsägarna i jordbruks- och livsmedelsbranschen. I och med en pressad situation med kriser, höga energikostnader och små marginaler, kan jag ibland oroa mig för att de skall mäkta med och bidra i så stor utsträckning att vi kan fånga alla möjligheter.

Vi har ett tydligt ”window of opportunity” att tillsammans ytterligare lyfta innovationskraften och -höjden i branschen just nu och jag hoppas att ni, liksom vi, i höstens budgetarbete planerar för att kunna driva och delta i så många FoI aktiviteter som möjligt. Även om det är stora systemfrågor som hanteras i många av innovationsprojekten och det ibland kan vara svårt att se den direkta vinsten för verksamheten är jag övertygad om att ni som deltar kommer står som vinnare, både avseende ekonomi och hållbarhet, i framtiden.

Samarbete krävs för att framtidssäkra maten på våra bord

Så missa nu inte att anmäla er till exempel till Vinnovas innovationsmiljöer i utlysningen ”Det behövs ett nytt recept för matsystemet”, det tänker jag göra! Jag hoppas att jag blir utvald att delta och till att börja med får chansen att lära mig mer om ett missionsorienterat arbetssätt och samtidigt lära känna fler av er i branschen och era utmaningar ännu bättre. Just nu tittar vi också på hur vi kan bygga ett koncept och ett konsortium för att skapa ett ”Impact Innovation” projekt (tidigare kallat Strategiska innovationsprogram, SIP) och konsortium för att framtidssäkra maten på våra bord. Här är vi övertygade om att vi kan vinna genom att samla branschen med både stora och små samt gamla och nya aktörer, men också tydligt samverka med andra branscher så som energi, logistik, hälsa, teknik med flera.

Tveka inte att höra av er om ni är sugna på att vara med!

 

Läs mer om VINNOVAs aktuella utlysningar:

Det behövs ett nytt recept för matsystemet

Förberedelseprojekt Impact Innovation

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.