Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Så bildades nätverket AFoU

Idag är nätverket AFoU en växande rörelse för utveckling av framtidens arbeten och attraktiva arbetsplatser. Så här började nätverket ta form.

Under 2016 drog en kraftfull rörelse igång i Sverige för att stärka forskning och samverkan kring arbetslivsområdet.

Initiativtagare var Per-Erik Ellström och Lennart Svensson från Linköpings universitet/HELIX Competence Centre. Tillsammans med forskare från KTH, Lunds universitet, Luleå tekniska universitet, Högskolan i Borås, Chalmers och RISE (tidigare Swerea IVF) och ProduktionsLyftet bjöd de öppet in aktörer i Sverige till dialog kring att kraftsamla för stärka forskningen och samverkan mellan aktörer för utveckling hållbart arbetsliv och hållbar utveckling i företag och organisationer. 

Göran Johnsson, tidigare IF Metalls förbundsordförande, fick uppdraget att leda arbete tillsammans med ett arbetsutskott med utsedda representanter från RISE och HELIX Competence Centre/Linköpings universitet.

Forskning med dubbel effekt

Idag är det ett öppet, växande nätverk med många eldsjälar. Här finns en unik potential för FoU-samverkan i Sverige där målet är att bygga kunskap kring ”Konkurrenskraft, kvalitet och förnyelse genom goda arbetsförhållanden”. Vi utgår ifrån arbetsplatsers behov och metodiken för att bygga kunskap i forskningsprojekt är genom en interaktiv forskningsansats vilket ger dubbel effekt – både för forskning och praktik.

En aktiv dialog förs med arbetsmarknadens parters huvudorganisationer, myndigheter och departement, forskare och praktiker om hur forskning kan bidra till hållbart arbetsliv, förändrings- och omställningsförmåga, innovation och konkurrenskraft.

Ulrika Harlin

Kontaktperson

Ulrika Harlin

Forskare

+46 70 780 60 54

Läs mer om Ulrika

Kontakta Ulrika
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.