Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Brandtekniska materiallaboratorier

Testbädden erbjuder brandprovning och utvärdering av produkters brandegenskaper i förhållande till de krav som marknader eller myndigheter ställer runt om i världen. Bredden av vårt tjänsteutbud tillsammans med djupgående kompetens och god personlig service gör oss unika som testbädd.

Vårt koncept är att bedriva forskning parallellt med provning och samtidigt hålla oss uppdaterade om det senaste inom standardiseringsarbetet. Detta för att kunna erbjuda högkvalitativa tjänster inom området.

Testbädden innefattar tre laboratorier för små- och mellanskalig provning som innehåller avancerad mätutrustning för mätning av brandeffekt, flamspridning, antändning och produktion av rök och giftiga gaser. Vi har kalorimetrar som kan mäta avgiven värmeeffekt, alltifrån några watt (motsvarande en tändsticka) upp till 2000 kW (motsvarande en rumsbrand).

Vi har komplett utrustning för de viktigaste nationella och internationella provningsmetoderna, ca 100 standardmetoder, varav vi är ackrediterade och/eller notifierade för flertalet. Vi utför även ad hoc provning vid behov, exempelvis hela rumsbränder och simuleringar av specifika brandsituationer.

Våra brandlaboratorier är miljöanpassade och försedda med rökgasrening och rening av släckvatten vilket möjliggör miljövänlig provning och forskning.

I laboratorierna utvärderas primärt produkter inom följande områden:

  • Bygg
  • Sjöfart
  • Tåg
  • Fordon
  • Kablar
  • Lös inredning.

Fakta

Testbäddsnamn

Brandlaboratorium

Etableringsår

1976

Testbäddskategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Fordon och transport, Fastigheter / infrastruktur, Material

Område

Brandsäkerhet

Strategiskt innovationsprogram

Lättvikt

Region

Västra Götalandsregionen