Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Brandsäkerhet i lös inredning

RISE har lång erfarenhet av att utvärdera brandegenskaper hos lös inredning såsom soffor, fåtöljer, madrasser, ljudabsorbenter, gardiner, mm. Vi deltar i och driver forskningsprojekt löpande inom området för att bland annat skapa förutsättningar för att ta fram säkrare och hållbarare produkter.

Lös inredning såsom stoppade möbler och bäddar innehåller ofta lättantändliga material som innehåller mycket energi. Det här är en farlig kombination som kan leda till snabba, kraftiga brandförlopp med mycket rökproduktion. Det är därför viktigt att utvärdera en sådan här produkts brandegenskaper. Oftast tittar man på antändligheten hos de olika materialen eller på den färdiga produkten. Detta kan göras på olika sätt och med olika typer av antändningskällor såsom glödande cigarett, gaslågor i olika storlekar och träribbstaplar.

Det finns många brandstandarder för lös inredning. Vilka standarder som är aktuella beror på vilken marknad den lösa inredningen skall säljas på och i vilken miljö den skall användas. Kraven ser olika ut i Sverige jämfört med övriga Europa, Storbritannien (som har hårdast krav i Europa) och USA. Kraven är även olika för produkter som skall användas i hemmiljö eller offentlig miljö. Det finns även specifika branschkrav inom exempelvis sjöfart, tåg och fordonsindustrin.

Anna Bergstrand

Kontaktperson

Anna Bergstrand

Enhetschef

+46 10 516 58 54

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.