Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

RISE klimatdatabas för livsmedel – Norska versionen

Norska versionen av RISE klimatdatabas för livsmedel är utvecklad i samarbete med NORSUS, Norska institutet för hållbarhetsforskning med syftet att öka medvetenheten om olika livsmedels klimatpåverkan samt bidra till att minska klimatpåverkan från vår konsumtion och produktion av livsmedel.

Den största klimatdatabasen för mat i Norge

RISE klimatdatabas för livsmedel innehåller generella klimatavtryck för ca 720 livsmedelsprodukter såsom fläsk, torsk, mjölk, morötter, kaffe osv. och för ca 1300 olika produktionskedjor, t.ex. olika ursprung och/eller produktionsmetoder, såsom växthusproduktion eller odling på öppna fält. Varje klimatavtryck i databasen baseras på tillgängliga livscykelanalyser, klimatberäkningar från RISE och NORSUS eller andra nationella samt internationella publikationer. RISE och NORSUS arbetar för att datakvaliteten är den bästa tillgängliga samt att klimatavtrycken är så jämförbara som möjligt.

Klimatavtryck för norsk matkonsumtion

Den norska versionen av RISE klimatdatabas för livsmedel är utvecklad för att representera konsumtionen av mat i Norge och kan användas för beräkningar av aggregerad klimatinformation för recept, måltider, menyer, inköp, shopping m.m. Klimatdatabasen kan även använda för livsmedelsstatistik såsom rapportering och indikatorer för att sprida kunskap om livsmedels klimatpåverkan på olika sätt samt arbetet med att minska klimatpåverkan från produktion och konsumtion av mat.

En levande klimatdatabas

RISE klimatdatabas för livsmedel uppdateras årligen för att säkerställa att bästa tillgängliga och mest uppdaterade data används, detta arbete finansieras av leasingavgiften. Databasen är inte öppen och individuella klimatavtryck kan inte distribueras eller kommuniceras till tredje part. Beräknade resultat/klimatavtryck av recept/måltider/menyer/inköp/ försäljning/shopping etc. kan och kan med fördel kommuniceras till kunder och konsumenter.                                          

Thomas Angervall

Kontaktperson

Thomas Angervall

Projektledare

+46 10 516 66 74

Läs mer om Thomas

Kontakta Thomas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.