Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Glaskvalitet och glasfel

RISE har lång erfarenhet av att undersöka och utreda olika fel och kvalitetsproblem med produkter av glas. Vi arbetar med allt från planglas (fönster, bygg, fordon, inredning) till mineralull, konst- och hushållsglas, förpackningsglas, solcellsglas, optiska fibrer, med mera. Vi kan erbjuda kvalitetskontroller och skadeutredningar, ge råd om val av material och hjälpa till med kravspecifikation.

Inneslutning i kristallglas, ursprung korrosion på eldfast ugnsmaterial

Defekter och inneslutningar

Vi är experter på att analysera inneslutningar i glas, som blåsor, stenar eller sliror. I dialog med glastillverkaren kan vi hitta orsaken, som till exempel kan vara kopplad till råvara, glasrecept, korrosion på materialet i ugnen eller till tillverkningsprocessen. Eventuella föroreningar och missfärgande ämnen identifieras. Vi undersöker även ytfel från kontakt med formar och verktyg. Andra exempel är problematik med repor i glasytan och delaminering av planglas.

Ytangrepp

Glas är ett kemiskt tåligt material, men kan ändå angripas under vissa betingelser. Vi utreder och analyserar klimatangrepp, korrosion och beläggningar på glas som till exempel betongrinningar på fönster och fasader. Vi testar hur många gånger hushållsglas kan diskas i maskin innan de blir mjölkvita i ytan. Vi har även erfarenhet av arkeologiskt glas och glas som har drabbats av så kallad glassjuka.

Bräckage

När glas har spruckit kan vi utreda orsaken, som till exempel kan vara relaterad till defekter, slag/stötar, olämplig infästning eller fel i kylprocessen. Vi kan bedöma och mäta restspänningar i glas och beräkna kylprocedur för ett säkert glas med låga restspänningar. När olika glas ska kombineras och smältas samman kan vi bestämma spänningar mellan klarglas och färgat glas och modifiera glasrecepten så att glasen matchar i utvidgning. För termiskt härdat eller värmeförstärkt planglas kan vi kontrollera härdningsgrad. Vi utreder även misstänkt spontangranulering av härdat glas till fönster, fasader, duschväggar, glasskivor. Om okända glasflisor har hamnat exempelvis i livsmedel kan vi också hjälpa till att söka källan.

Viktiga analystekniker är optisk mikroskopi, svepelektronmikroskopi (SEM/EDS), polariskop, scattered light polariscope (Scalp), nanoindentering och optisk profilometri.

Penny Bergman

Kontaktperson

Penny Bergman

Enhetschef

+46 70 526 57 40

Läs mer om Penny

Kontakta Penny
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.