Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kemisk analys av glas och glasråvaror

Skilda typer av glas och glasråvaror analyseras kemiskt med en rad olika metoder. Det kan handla om att bestämma kemiska egenskaper vid utveckling av glas eller att kontrollera att marknads- och miljökrav är uppfyllda.

Frågeställningar:

Vill du veta vilken sorts glas du hanterar eller vad glaset innehåller kan vi bestämma det åt dig. Vill du ha specifika egenskaper på ditt glas kan vi hjälpa till med att ta fram ett sådant glas. Det finns bestämmelser för vad glas eller glasyrer som är i kontakt med läkemedel eller med mat får avge. Vi kan verifiera vad som avges. Även mineralull har regler och vi kan göra analyser enligt EUCEB eller RAL.

Är glaset som du fått levererat av rätt kvalitet kan vi kontrollera det eller finns det någon defekt i glaset kan vi hjälpa till att identifiera vad det är. Tillverkar du glas kan vi även hjälpa till med att kontrollera dina råvaror. Flera olika ämnen kan finnas i glaset i olika oxidationstal. Vi kan bestämma förhållandet mellan dessa åt dig.

Olika glastyper:

Vi har lång erfarenhet av många olika typer av glas tex konstglas, hushållsglas, förpackningsglas, farmaceutiskt glas, planglas och mineralull men även frågeställningar kring återvinning av glas.

Metoder:

Vi hjälper er med provberedning, uppslutning av glas, ytlakning, läpptest, våtkemisk eller XRF analys. I arbetat använder vi oss tex av titrering, atomabsorptions spektroskopi(AAS), Flow injection absorption spectroscopy (FIAS), UV-spektrofotometer, SEM/EDS.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.