Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Carsten Rieck och Oscar Isoz

GPS-tester i Nordnorge

13 oktober 2023, 14:58

Hallå där Carsten Rieck, som forskar inom tid och position på RISE. Du och din forskarkollega Oscar Isoz var på Jammer Test 2023 i Nordnorge tidigare i höstas. Vad innebär det?

– Det är en återkommande testvecka organiserad av norska vägverket med hjälp av norska försvarsmakten och RISE motsvarighet i Norge, Justervesendet. Veckan handlar om att undersöka hur satellitnavigationssystems-mottagare (GNSS, till exempel GPS och Galileo) påverkas av olika typer av medvetna störningar (jamming) och falska GNSS-signaler (spoofing).

Hur går testerna till?

– Vi undersöker hur GNSS-mottagare som används både inom tidsynkronisering och positionering påverkas. För att kunna bedöma om tiden som tas emot av våra GNSS mottagare påverkas av störningarna, så har vi tagit med oss små atomklockor som kan hjälpa oss att mäta tidsfelet hos mottagarna då de utsätts för störning. Vi åker även runt med bil och ser hur mottagarna beter sig under körning. 

Varför är det viktigt att undersöka?

– GNSS signalerna är väldigt svaga och är därför lätta att störa ut, både avsiktligt och oavsiktligt. För närvarande så saknas det kvalitetssäkrade metoder för att identifiera och bedöma störningar. På RISE har vi till exempel tjänster inom tidssynkronisering där det är viktigt att vi kan upptäcka och avhjälpa störningar. Kompetens om hur GNSS påverkas av störningar är också viktig inom andra områden, som till exempel utvecklingen av automatiserade transporter. Jag skulle säga att vi har en osunt okritisk användning av GNSS i samhället idag, avsiktliga och oavsiktliga störningar kan få stora konsekvenser.

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.