Kontaktperson
Seyed Hosseini
Forsknings- och Affärsutvecklare (FOA)
Kontakta SeyedProjekten SINDRI, OCEAN-LSAM och SPARSAM har alla samma fokus, hållbar tillverkning och cirkulär ekonomi genom att använda fördelarna med additiv tillverkning, men de adresserar utmaningarna på olika sätt. Ta del av webbinariet Feasability project presentations and consortium building session.
Additiv tillverkning har funnits sedan 80-talet, och har möjliggjort tillverkning av komponenter på ett sådant sätt som tidigare varit omöjligt. Tekniken har länge varit en metod för att skapa olika komponenter för visualisering, som med tiden övergått till funktionella prototyper och numera är en accepterad tillverkningsmetod inom vissa sektorer och för vissa material. Dock finns det fortfarande en del att önska, till exempel när det gäller att bygga upp en fungerande underleverantörskedja eller att decentralisera tillverkningen. Detta är något som de tre projekten SINDRI, OCEAN-LSAM och SPARSAM tittar närmare på med frågeställningar som:
Hur påverkar additiv tillverkning leverantörskedjan? Är en global uppkopplad och småskalig produktion lösningen på en mer hållbar tillverkning och cirkulär ekonomi? Kan vi snabba upp utbredningen av användandet av AM än mer?
I januari 2023 anordnade Applikationscentrum för additiv tillverkning ett webinarium för centrets partner där projekten SINDRI, OCEAN-LSAM och SPARSAM presenterades. Här kan du ta del av det.
Robin Teigland från Chalmers presenterar projektet OCEAN-LSAM som handlar om storskalig additiv tillverkning och återvunna material från havet.
Läs mer på projektets webbplats
Markus Eriksson och Magnus Widfeldt från RISE presenterar projektet SPARSAM som handlar om logistik och att definiera urvalskritierier för vilka komponenter som är lämpliga för additiv tillverkning.
Läs mer på projektets webbplats
Patrik Härnman på LiU presenterar projektet SINDRI som handlar om effektiviseringar inom AM i metall med Precision Powder Pressing.
Läs mer på projektets webbplats
Projekten finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, genom Strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030.