Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Förstudieprojekt inom AM - med fokus på hållbarhet

Projekten SINDRI, OCEAN-LSAM och SPARSAM har alla samma fokus, hållbar tillverkning och cirkulär ekonomi genom att använda fördelarna med additiv tillverkning, men de adresserar utmaningarna på olika sätt. Ta del av webbinariet Feasability project presentations and consortium building session.

Additiv tillverkning har funnits sedan 80-talet, och har möjliggjort tillverkning av komponenter på ett sådant sätt som tidigare varit omöjligt. Tekniken har länge varit en metod för att skapa olika komponenter för visualisering, som med tiden övergått till funktionella prototyper och numera är en accepterad tillverkningsmetod inom vissa sektorer och för vissa material. Dock finns det fortfarande en del att önska, till exempel när det gäller att bygga upp en fungerande underleverantörskedja eller att decentralisera tillverkningen. Detta är något som de tre projekten SINDRI, OCEAN-LSAM och SPARSAM tittar närmare på med frågeställningar som: 

Hur påverkar additiv tillverkning leverantörskedjan? Är en global uppkopplad och småskalig produktion lösningen på en mer hållbar tillverkning och cirkulär ekonomi? Kan vi snabba upp utbredningen av användandet av AM än mer?

Ta del av 3 projekt med fokus på hållbarhet

I januari 2023 anordnade Applikationscentrum för additiv tillverkning ett webinarium för centrets partner där projekten SINDRI, OCEAN-LSAM och SPARSAM presenterades. Här kan du ta del av det.

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta presentationen av OCEAN-SLAM.

OCEAN-LSAM

Robin Teigland från Chalmers presenterar projektet ​​​​​OCEAN-LSAM som handlar om storskalig additiv tillverkning och återvunna material från havet.

Ladda ner presentationen

Läs mer på projektets webbplats

 

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta presentationen av SPARSAM.

SPARSAM

Markus Eriksson och Magnus Widfeldt från RISE presenterar projektet SPARSAM som handlar om logistik och att definiera urvalskritierier för vilka komponenter som är lämpliga för additiv tillverkning.

Ladda ner presentationen

Läs mer på projektets webbplats

 

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta presentationen av SINDRI.

SINDRI

Patrik Härnman på LiU presenterar projektet SINDRI som handlar om effektiviseringar inom AM i metall med Precision Powder Pressing.

Ladda ner presentationen

Läs mer på projektets webbplats

 

Projekten finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, genom Strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030.

Seyed Hosseini

Kontaktperson

Seyed Hosseini

Forsknings- och Affärsutvecklare (FOA)

+46 10 228 47 57

Läs mer om Seyed

Kontakta Seyed
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.