Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

3D-Actions seminarier om additiv tillverkning

Inom ramen för projekten 3D-Action och 3D-Action 2.0 arrangeras en serie seminarier, för att öka kunskapen om och intresset för additiv tillverkning. 

Tidigare seminarier

12/9 2023: Industrialisering av additiv tillverkning

Additiv tillverkning, eller 3D-printing i dagligt tal, är en tillverkningsmetod med en lång rad fördelar. Tillverkning av enstaka komponenter är det många som redan behärskar, men hur går man tillväga för att skala upp produktionen? 

Läs mer om seminariet här

25/4 2023: Hållbarhet med hjälp av additiv tillverkning

Additiv tillverkning är en av de resurssnåla tillverkningsmetoder som vid sidan av mer cirkulära materialflöden behövs för att göra den framtida industrin mer hållbar. Men vad innebär det och hur kan 3D-printing bidra till ökad hållbarhet i praktiken? Det diskuterades under 3D-Actions seminarium om hållbarhet.

Läs mer om seminariet här

29/11 2022: Design för additiv tillverkning

För att nå bästa möjliga resultat när du ska 3D-printa en komponent, behöver design och produktionsunderlag anpassas för tillverkningstekniken. På det här seminariet var fokus på design för additiv tillverkning, med talare från Chalmers och RISE, samt representanter från företag som berättade om sina erfarenheter. 

Läs mer om seminariet här

27/9 2022: Nya affärsmöjligheter med additiv tillverkning

På det här eventet var fokus på hur additiv tillverkning kan ge ditt företag konkurrensfördelar och bidra till ökad lönsamhet. Universitetslektor Henrik Barth berättade om ”affärsmodeller för additiv tillverkning – satsa eller avstå”. Robert Turesson, CEJN pratade om kortare ledtider och en effektivare produktion och Lars-Ola Normark, GKN Aerospace Engine Systems pratade om nya affärsmöjligheter med additiv tillverkning. Dagen avslutades med en workshop. Platsen för dagen var ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde.

7/6 2022: Möjligheterna med additiv tillverkning

På det första insiktsseminariet var syftet att ge bättre kunskap och förståelse för de olika additiva tillverkningstekniker för både metalliska och polymera material. Lars Nyborg från Chalmers berättade om fördelar och möjligheter med Powder Bed Fusion,  Anders Snis, GE Arcam EBM  berättade om fördelar och möjligheter med Electron Beam Melting, EBM. Jan Johansson från RISE pratade om storskalig material extrudering (FDM). Platsen för dagen var RISE i Mölndal och deltagarna fick även en visning av Applikationscenter för additiv tillverkning. 

 

Tidigare webbinarier

3D-Action har även arrangerat tre digitala frukostseminarier, med olika teman och presentationer från företag som delade sina erfarenheter av additiv tillverkning.

Ta del av inspelningar här

 

Om 3D-Action

Insiktsseminarierna arrangeras av projektet 3D-Action vars mål är att öka kunskapen om, och användningen av, additiv tillverkning hos små och medelstora företag i Västra Götaland.

Projektets partner är: RISE, Chalmers, IUC Sweden, IUC Väst, IUC Sjuhärad, IDC West och GTC med stöd av Västra Götalandsregionen och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Besök 3D-action på: ri.se/3d-action
Kontakta oss på: am-center@ri.se

Marie-Louise Bergholt

Kontaktperson

Marie-Louise Bergholt

Director Application Center for Additive Manufacturing

+46 10 516 60 85

Läs mer om Marie-Louise

Kontakta Marie-Louise
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.