Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Dropptest batterier – batteriprovning

Dropptest för batterier är en viktig del i batteriprovning där batteriets säkerhet och pålitlighet undersöks. Dropptest ingår i vissa standarder som exempelvis UN38.3 och KMVSS TP48.

Vad är dropptest batteri?

Ett dropptest innebär en provning av batteriet där det utsätts för stötar. Syftet är att likna de typer av stötar som ett batteri utsätts för under normal användning eller transport. Det finns flera olika metoder för att genomföra dropptest. De vanligaste metoderna är falltest och slagtest av batterier.

Varför dropptesta batterier?

Dropptester, även kallat falltest eller slagtest, för batterier genomförs för att säkerställa att batterierna är trygga och tillförlitliga att använda. De skador ett batteri kan få vid fall, slag, påkörning eller liknande kan orsaka läckage, överhettning och explosion. Att använda batterier som inte är grundligt testade kan därför medföra allvarliga problem och säkerhetsrisker för konsumenten. Det är producentens ansvar att se till batterisäkerhet, vilket görs bland annat via dropptest.

Dropptest fall och slag

Dropptest - fall

Ett dropptest genom fall innebär att batteriet släpps från en bestämd höjd och faller mot en hård yta. Vilken höjd och vilken typ av yta beror både på vad batteriet ska användas till och vilka provningsstandarder som ska följas. Därefter analyseras batteriet avseende temperaturökning, skador, deformation, sprickor och läckage.

Dropptest – slag

Ett dropptest genom slag innebär att batteriet utsätts för ett slag från en annan kropp som släpps eller slungas mot batteriet. Efter att batteriet utsatts för slag undersöks möjliga skador, vilket möjliggör en bedömning av batteriets slagmotstånd.

Dropptest för batterier ingår i flera standarder

Att testa batterier för dropptest (falltest/slagtest) ingår i flera standarder för batterier. Vilken standard som gäller beror på typ av batteri, användningsområde samt lagkrav. Några av de standarder där fallprov ingår är UN38.3 och KMVSS TP48, men det finns många fler. Kontakta oss så guidar vi dig vidare!

Dropptesta batterier på RISE

Vill genomföra dropptest på batterier? Kanske vet du inte riktigt vilken typ av dropptest som krävs för en viss standard. Då kan du kontakta oss så hjälper vi dig! Vi har koll på både regelverk och lagkrav, vilket gör att du får vägledning att genomföra rätt dropptest hos oss. När du anlitar RISE får du tillgång till vår testanläggning men även till hela institutets samlade expertis och erfarenhet. Du är i trygga händer.

Vi är en projekt- och forskningspartner inom batteriprovning

Forskar du eller är du med i ett projekt där dropptest ingår? Då medverkar vi gärna, antingen som projektpartner eller så hjälper vi dig att söka forskningsanslag.

Här kan du kan läsa mer om batteriforskning på RISE.

Intresseanmälan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Dropptest batterier – batteriprovning

Instrument

Multimetrar, Termometrar

Storhetsområde

Elektricitet, Hastighet, Kraft och moment, Temperatur

Standarder

IEC62619
GBT38031
ISO6469
J2929
KMVSS TP48
SAEJ2464
UL1973
UL2580
UN 38.3

Pris

Pris vid offertförfrågan

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Magnus Ling
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.