Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Extrudering av livsmedel

Extrudering är en etablerad processmetod inom livsmedelsindustrin. Extrudering används för att producera många olika livsmedelsprodukter som finns i våra butiker; snacks, frukostflingor, pasta och vegetariska köttsubstitut, och används även för att producera foder.

 

Extrudering är en metod där ett material bearbetas under höga temperaturer, tryck och skjuvkrafter och till sist pressas genom ett formande munstycke. Målet är att skapa tilltalande produkter för konsumenterna med attraktiv konsistens och smak. Extrudering är också effektivt för att skapa mervärdesprodukter via valorisation av sidoströmmar, och ses som en bra metod i utvecklingen av klimatvänliga livsmedel genom att texturera vegetabiliska proteiner och skapa köttliknande fibrösa strukturer i köttsubstitut.

RISE kan hjälpa dig och ditt företag att testa nya råvaror, ta fram recept samt optimera processen och formuleringen för att skapa den produkt som ni önskar. Vi har olika storlekar på våra extrudrar, och kan anpassa processen så den passar just ditt företags frågeställningar.

Nedan ser du ett urval av vad vi kan hjälpa dig med:

  • Köttsubstitut
    • Våtextrudering (high moisture extrusion cooking)
    • Torrextrudering (low moisture extrusion)
  • Snacksprodukter
  • Frukostflingor
  • Pasta
  • Foder

Kontaktperson

Sophia Wassén

Forskare

+46 10 516 66 09
sophia.wassen@ri.se

Läs mer om Sophia