Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Provning av avzinkningshärdighet för kopparlegeringar med zink

En mässingsdetalj som ska användas i kontakt med vatten, t.ex. en komponent i ett vattenlednings-system, behöver vara tillverkad i en avzinknings-härdig legering för bibehållen hållfasthet. Avzinkning innebär att materialet försprödas, som i sin tur kan leda till sprickbildning och att komponenter går sönder, i värsta fall med omfattande och dyr.

Syfte

En provning av avzinkningshärdighet för kopparlegeringar med zink (t.ex. mässing) enligt ISO 6509-1 görs på material som ska exponeras för färskvatten, saltvatten eller dricksvatten. Metoden är ämnad för provning av kopparlegeringar vars viktprocent av zink överstiger 15 %.

RISE är ackrediterat av SWEDAC för provning av avzinkningshärdighet enligt ISO 6509-1.

Metod

Provning av avzinkningshärdighet enligt ISO 6509-1 görs genom att tvärsnitt prepareras av detaljen vars material ska provas. De polerade tvärsnitten exponeras för en kopparkloridlösning i 75°C under 24 h.

Efter exponeringen prepareras nya tvärsnitt, vinkelrät mot de exponerade tvärsnitten och avzinkningsdjupet utvärderas och mäts med hjälp av optisk mikroskopi.

Bedömning kan t.ex. göras utifrån de godkännandekriterier som finns i NKB (Nordiska kommittén för byggbestämmelser) Produktregler. Inga godkännandekriterier anges i standard ISO 6509-1.

Leveranser

Resultat levereras i form av en rapport.

Offertförfrågan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Provning av avzinkningshärdighet för kopparlegeringar med zink (t.ex. mässing)

Leveransnivå

Ackrediterad

Standarder

ISO 6509-1

Pris

Kontakta nedanstående person för prisuppgift eller offert

Leveranstid

Provning kan oftast (dock beroende av rådande beläggning vid beställning) startas inom 2-3 veckor efter att vi erhållit beställning och provobjekt. Provningen tar sedan ca 2 veckor att slutföra och rapportera

Förberedelser

Kunden ansvarar för att tillhandahålla provföremål med korrekt benämning/ märkning samt uppgifter om tillverk-ningsmetod. Tillverkningsmetoden (d.v.s. om proverna är gjutna, smidda, extruderade, valsade, etc.) styr hur provuttag för exponering ska göras och även antal prover som ska exponeras

Peter Eriksson

Kontaktperson

Peter Eriksson

Forskare

+46 10 516 60 71

Läs mer om Peter

Kontakta Peter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.