Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Så påverkar klor korrosionshastigheten

Testbädden Klorriggen hjälper dig att välja rätt material i rör och applikationer som utsätts för klor eller klordioxid, att planera underhåll i tid och att välja rätt desinfektionsmetod för dina behov. Med hjälp av RISE testbädd kan du undvika onödiga problem med korrosion i dina vattenledningar.

RISE testbädd erbjuder möjlighet att testa vilken effekt som desinfektion av vatten har på korrosionshastigheten i rör och andra detaljer. Testbädden består av en rörslinga där vatten kontinuerligt cirkulerar i en kontrollerad miljö. Här kan bland annat vattnets pH justeras och kontrolleras, vilket är viktigt eftersom reaktiviteten hos klor varierar med pH. Testbädden kan användas med hypoklorit och klordioxid som är vanliga desinfektionsmetoder för vatten. Testbädden erbjuder även möjlighet att sänka ned materialprover i en kontrollerad tank, och på det sättet exponeras hela detaljen.

Skapar bättre förståelse

Trots att klor har använts för desinfektion av vatten i över hundra år är det inte helt känt hur rör i olika material bryts ner av klor. Med en bättre förståelse för nedbrytningen är det möjligt att göra bättre materialval samtidigt som system för tillsatser som hypoklorit och klordioxid kan utformas på ett bättre sätt.

Klordioxid förhindrar legionella

Klordioxid blir allt vanligare som desinfektionsmedel eftersom det kan förhindra legionella och det används bland annat på hotell och sjukhus. Det har observerats att klordioxid är mer aggressiv än hypoklorit mot rör tillverkade av polyolefiner (polyeten, polypropen och polybutylen).

Anpassas efter ditt företags behov

Testbädden är anpassningsbar och kan justeras efter ditt företags önskemål vad gäller: koncentration av hypoklorit (0-50 ppm)/klordioxid (0-100 ppm), pH (1-12) och temperatur (rumstemperatur – 40 grader C och senare upp till 70 grader C).

Genom RISE testbädd får du tillgång till RISE utrustning och vår samlade kompetens på området. Med hjälp av testbädden kan ditt företag bland annat få svar på frågor kring:

  • Vattenkemi i vattensystem.
  • Olika desinfektionsmedels påverkan på material.
  • Jämförelser mellan olika material i samma miljö.
  • Utveckling av bättre produkter och system som utsätts för klordioxid eller hypoklorit.
  • Hjälp med materialutveckling för plaströr.

Kontakta oss så tar vi fram ett skräddarsytt erbjudande för ditt företags behov.

Fakta

Namn på Test & Demo

Klorriggen

Etableringsår

2019

Kategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Material

Område

Materialomställning, Korrosion, Vatten, Infrastruktur, Kemisk och biologisk analys, Kemiska processer och produkter

Region

Region Stockholm

Love Pallon

Kontaktperson

Love Pallon

Seniorforskare

Läs mer om Love

Kontakta Love
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.