Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Smart City Lab - kommunernas stödfunktion för datadriven utveckling

En standardiserad och kvalitetssäker datahantering och ett uppskalat nyttiggörande av data i Sveriges kommuner är en nödvändighet för ett hållbart samhälle. Vi är inte där än. Därför skalar nu det tidigare projektet City as a Platform upp och vidareutvecklas till Smart City Lab.

Smart City Lab fokuserar på att stötta kommuner i uppbyggnaden av den bygga upp den mjuka digitala infrastrukturen - tekniska och organisatoriska förmågor och förutsättningar som behövs i en kommun för att kunna samla in och tillgängliggöra dynamiska data på ett säkert, skalbart och kontrollerat sätt. 

Smart City Lab ska bidra till att kommuner och kommunala bolag ökar sin förmåga att genom datadriven innovation på ett kraftfullt sätt möta framtidens utmaningar och skapa en bättre plats för alla i en sammankopplad värld. Genom att bygga upp förmågan att kunna dela data inom en kommun och med andra aktörer kan kommuner ta nästa stora kliv i sin digitaliseringsresa. Projektet ska sänka trösklarna för att komma i gång och i betydande grad underlätta för de kommuner som redan har börjat sin resa.

Vi erbjuder en bred palett av insatser som guidelines, erfarenhetsdelning, konkreta verktygslådor, riktad coachning, seminarier med mycket mer. Insatser som syftar till att höja kunskapsnivån, öka kapaciteten och bearbeta nödvändiga grundläggande förutsättningar för att kunna dela data hos kommuner och kommunala bolag som är projektets primära målgrupp. Dessutom ska projektet påverka och samverka med leverantörer och nationella aktörer i ekosystemet runt datadelning i kommunerna för att säkerställa att alla för kommuner nödvändiga delar av den mjuka digitala infrastrukturen utvecklas och förvaltas.

Smart City Lab välkomnar alla Sveriges kommuner och regioner som partners och samverkar även med andra nyckelaktörer i ekosystemet.

Vid årsskiftet 2022 var följande aktörer registrerade partners i Smart City Lab: Eskilstuna, Katrineholm, Piteå, Stockholm, Strängnäs, Tjörn, Örebro, Sundsvall, Södertälje, Borås Energi och Miljö, Gnesta, Uppsala, Trollhättan, Värmde, Gävle, samt Västra Götalandsregionen, SKR, Adda, Internetstiftelsen, IVL. Fler kommuner och aktörer är på ingång, kontakta projektledarna nedan för mer info och deltagande.

Smart City Labs webbplats är under utveckling - mer info och länk kommer att presenteras inom kort!

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

11.Hållbara städer och samhällen
Claus Popp Larsen

Kontaktperson

Claus Popp Larsen

Fokusområdesledare för Uppkopplade städer

Läs mer om Claus Popp

Kontakta Claus Popp
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Therese Balksjö

Kontaktperson

Therese Balksjö

Senior projektledare

+46 10 228 41 02

Läs mer om Therese

Kontakta Therese
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.