Kontaktperson
Johanna Andersson
Forskare
Kontakta JohannaOdling av svenska rotfrukter är klimatssmart då det ofta sker på friland med en lång säsong men samtidigt är de idag kraftig undernyttjade. Detta trots att de alla har ett högt fiber- och stärkelseinnehåll. Målet med projektet är att utveckla nya funktionella livsmedelsingredienser och produkter från underutnyttjade svenska rotfrukter.
Målet med projektet är att utveckla nya funktionella livsmedelsingredienser och produkter från underutnyttjade svenska rotfrukter och utvärdera hur olika förädlingsprocesser påverkar smak, struktur och konsistens.
Traditionellt så har ett fåtal rotfrukter (potatis, morötter, m.m.) stått för en majoritet av konsumtionen men betydande kunskap och erfarenhet finns också kring odling och produktion av andra rotfrukter så som jordärtskocka, rödbetor och palsternacka. Odling av rotfrukter är klimatssmart då det ofta sker på friland med en lång säsong som täcker stora delar av året. Dessutom är grödorna tåliga vilket ger förhållandevis lite svinn och kan odlas över stora delar av landet. Svenska konsumenter har generellt en positiv inställning till inhemska rotfrukter och de associeras ofta med positiva hälsoeffekter. Men svenska rotfrukter är idag kraftigt underutnyttjade och de konsumeras mest som ugnstekta eller kokade hela frukter. Detta trots att de alla har ett högt fiber- och stärkelseinnehåll vilket gör dom mycket lämpliga som funktionella livsmedelsingredienser t ex som naturliga konsistensgivare eller i prebiotiska produkter.
Fokus i projektet kommer ligga på tre traditionella och underutnyttjade svenska rotfrukter; jordärtskocka, rödbeta och palsternacka då dessa anses ha stor potential på grund av högt innehåll av fiber, stärkelse och/eller antioxidanter. Utifrån dessa råvaror kommer flertalet livsmedelsprodukter och ingredienser att utvecklas parallellt och i samverkan med projektets industripartners; färdigrätt, soppa, snacksprodukt och funktionell konsistensgivare.
Projektets effektmål är således att kraftigt expandera marknaden för svenska rotfrukter inom förädlade livsmedelsprodukter och ingredienser där betalningsviljan, marginaler och kundbasen är signifikant större jämfört med dagens läge. Det kommer i sin tur resultera i ökad efterfråga på råvaran vilket förväntas leda till ökad produktion och lönsamhet hos livsmedelsproducerande företag och även i odlingsledet. Genom att etablera en stark inhemsk marknad för dessa råvaror så är ett naturligt nästa steg att försäljningen internationellt ökar och den långsiktiga effekten av projektet är därför ökad export av produkter och ingredienser från svenska rotfrukter.
Svenska rotfrukter
Pågående
Västra Götalandsregionen
Projektledare
2 år
2 086 254 SEK
KTH, SydGrönt AB, Premium Snacks Nordic AB
Johanna AnderssonPatricia Lopez-Sanchez
Johanna Andersson Sophia Wassén Annika Altskär Mihaela Mihnea Gonzalo Garrido Banuelos Ana Miljkovic Lisa-Maria Oberrauter