Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utbildning inom mat och miljö

Livsmedelsproduktion och konsumtion påverkar miljön, men hur, varför och vad kan vi göra åt det? RISE hjälper dig till miljösmartare matval.

Visste du att livsmedel står för en fjärdedel av konsumtionens klimatpåverkan? Klimatpåverkan, ekologiskt, närproducerat, transporter, koldioxidekvivalenter och metangas. Begreppen är många och ibland kan det vara svårt att veta hur man ska prioritera i miljöarbetet. Frågan ÄR komplex men det finns så mycket vi kan göra redan idag.

 Att man aktivt kan påverka genom val av råvaror, hur vi hanterar livsmedel och arbetar med förbättringar är nyttig kunskap som hjälper dig att bli miljösmart.

RISE utbildning ger inspiration och ökad medvetenhet inom mat och miljö, vilket kan bli startpunkten för att driva igång engagerande förbättringsarbete på hemmaplan. RISEs experter inom Mat & Miljö hjälper dig att reda ut vad som är stort och smått och hur du kan göra kloka val och vilka verktyg som kan underlätta för dig.

Exempel på utbildningens innehåll:

  • Matens miljö- och klimatpåverkan - från ett globalt perspektiv till enskild måltid
  • Hur skiljer sig klimatpåverkan åt för olika livsmedel och råvaror och varför är det så?
  • Hur påverkas miljö och klimat av en hög köttkonsumtion? Finns det en hållbar köttkonsumtion?
  • Koldioxidekvivalenter, ekologiskt, närproducerat, förpackningar och transporter – hur hänger det ihop?
  • Hur gör vi medvetna val av råvaror som är bra för både miljö och hälsa?
  • Måltiden i fokus! Vad är stort och vad är litet i sammanhanget?
  • Minskat matsvinn, hur gör man?

Hur vi arbetar:

Innehåll och omfattning av RISE utbildningar inom mat och miljö skräddarsys utifrån era behov och önskemål. Exempel på vanliga upplägg är en halvdag eller en heldag. I RISE utbildningar bjuder vi in kursens deltagare till en dialog och mixar teori med quiz och engagerande diskussionsövningar. Vårt mål är att kursdeltagaren ska få möjlighet att reflektera över kursinnehållet och framförallt hur det kan implementeras i den egna verksamheten. Kunskaperna baseras på 25 års forskning och analys om matens miljöpåverkan, från jord till bord.


Mer information

I samarbete med Måltid Sverige (www.maltidsverige.se) erbjuder vi mat och miljöutbildning med särskild inriktning mot offentlig måltid:

https://maltidsverige.se/aktiviteter_s/utbildning-pa-hemmaplanen/matlagning-skola/

RISE har även i samarbete med Klimat 2030 (www.klimat2030.se) stått bakom faktainnehållet i framtagandet av webutbildningar inom mat och klimat för matbutiker och offentliga måltider. Dessa utbildningar är öppna och nås här.

http://klimat2030.se/webbutbildning-for-matbutiker-som-vill-ga-fore/

https://maltidsverige.se/projektverkstad/aktuella-projekt/klimatsmart-mat/

 

Kontaktperson

Britta Florén

Senior konsult

+46 10 516 66 66
britta.floren@ri.se

Läs mer om Britta