Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Textil Provning, Certifiering och Kemisk Analys

Ackrediterat enligt ISO 17025 och i ett av norra Europas mest omfattande textillaboratorier erbjuder RISE materialkunskap, utvärdering, utveckling, rådgivning och fler än 400 kemiska, mekaniska och fysikaliska testmetoder för att verifiera egenskaper på textilier och andra mjuka material med liknande egenskaper som nonwoven, skum, plast och läder

Metoder för textil provning

Några av de textila provningsmetoderna är fysikaliska- och komfortrelaterade tester, där ett material undersöks noga med avseende på känsla och utseende. Vanliga tester är till exempel bestämning av fukttransport (MMT), värme- och vattenångmotstånd (hudmodell), värmeisolation, vattenabsorption, vätskegenomträngning, tryckfördelning, permeabilitet för luft och vattenavvisande tester (Bundesmann).

Mekanisk provning är metoder där textilier utsätts för olika tryck och stressorer, vanligtvis i specialutformade testriggar. Dessa tester inkluderar till exempel drag-, riv-, söm- och bristningsstyrka (CRE), nötning (Martindale), pilling och snagging.

En av de vanligaste orsakerna till konsumentreklamationer är när färgade textilier förändras med tiden och kraftigt avviker jämfört med den köpta produkten och därför blir oacceptabla för användaren. Textilens färghärdighet är därför en annan viktig egenskap som bör bestämmas och som kan göras på flera olika sätt beroende på produktens användningsområde.

Ytterligare andra tester är kemisk analys, där en textil eller annat material analyseras med avseende på kemiskt innehåll för att avgöra om textilier kan innehålla skadliga ämnen såsom tungmetaller, förbjudna kemiska färgämnen eller mjukningsmedel som eventuellt kan äventyra konsumenten. RISE erbjuder kemisk analys för att bland annat verifiera att produkten uppfyller krav enligt REACH.

Vissa specialdesignade textilier kan kräva provning för att undersöka brännbarhet eller för att mäta hur snabbt en given textil brinner. Andra smarta textilier är utformade för att skydda mot UVA- och UVB-strålning. Den ultravioletta skyddsfaktorn (UPF) kan mätas enligt flera olika standarder beroende på vilken avsedd användning textilen har.

Simulerat åldrande i klimatkammare kan påvisa negativ färgförändring och försämrade mekaniska egenskaper. Åldringstester bör därför också beaktas vid val av textiltester. Andra sätt att simulera användning kan vara till exempel 100 tvättcykler, nötning och exponering för ljus eller havsvatten.

Kort sagt, det finns lika många sätt att testa textilier på som det finns användningsområden för textilmaterial och produkter.

Kvalitetssäkring och certifiering av textilier

RISE har en unik textilkemisk expertis, särskilt när det gäller att upptäcka kemikalier i produkter som textilier, läder och tillbehör. Som en del av vårt avancerade forsknings- och utvecklingsarbete erbjuder RISE också certifiering enligt OEKO-TEX®- ett världsledande test- och certifieringssystem för råvaror i textila material, dess halvfabrikat och slutprodukter i alla skeden av tillverkningen.

RISE certifierar enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®, LEATHER STANDARD by OEKO-TEX®, MADE IN GREEN by OEKO-TEX® och STeP by OEKO-TEX®. Ytterligare tjänster är ECO PASSPORT by OEKO-TEX®.

Vårt erbjudande

• Bestämning av komfortrelaterade, fysikaliska och mekaniska egenskaper hos textilier (liksom sjukvårdstextilier), nonwoven, skum, latex, vadd, plast och läder

• Brandprovning

• Fibrer- och garnegenskaper

• Färgbeständighet, utseende och åldrande

• Kemisk analys i textilier, nonwoven, skum, latex, vaddering, plast, metaller och läder

• OEKO-TEX®-certifiering

• Rådgivning och utvärdering inom textilier

• Tvätt- och tvättprocesser

• Vår expertis gör att vi kan anpassa och utveckla kundanpassade metoder på begäran

Förutom testning erbjuder vi också utbildningar och kurser anpassade efter företagens behov, t.ex. inom material- och fiberkunskap, textiltestningsteknik, tvättkemi, komfortegenskaper och sömnad. Vi erbjuder också analyser av tygkonstruktioner, hjälp med utarbetande av kravspecifikationer (QRS), utlåtanden, konsultation i klagomål, standarder och val av material/tyger.

Helena Hjärtnäs

Kontaktperson

Helena Hjärtnäs

Forsknings- och utvecklingsingenjör

+46 10 228 47 80

Läs mer om Helena

Kontakta Helena
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lene Jul Östblom

Kontaktperson

Lene Jul Östblom

Enhetschef

+46 10 228 48 93

Läs mer om Lene

Kontakta Lene
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.