Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Provning och kemisk analys av textila material

Testbädden erbjuder ett brett utbud av provnings – och analystjänster på textila material och RISE kunskap inom området är unik. Vi har en bred instrumentpark och utför ett stort antal ackrediterade analyser och provningar.

Samhället och konsumenter ställer allt högre krav på företag och deras produkter. Lägg därtill att REACH-förordningen innebär att du som aktör måste ha fullständig information och kontroll över vilka kemikalier dina produkter innehåller. Speciellt viktigt är det att ha kontroll på farliga kemikalier i barnartiklar och produkter med hudkontakt som kläder och accessoarer.

I våra laboratorier har vi möjlighet att genomföra de flesta provningar och analyser vad gäller textila material. Vi har även möjlighet att sätta upp provningar efter anpassade standarder eller utveckla nya metoder för att mäta en specifik egenskap. Många av våra metoder är ackrediterade enligt SS-EN ISO 17025.

Vi hjälper dig att kvalitetssäkra produkter genom hela produktionskedjan, alltifrån utveckling och materialval till mottagningskontroll och reklamationer.

Skräddarsydda utbildningar

Vi kan även erbjuda kundanpassade utbildningar och kurser inom både praktik och teori, alltifrån några timmar till flera dagar. Vi certifierar även enligt OEKO-TEX® som är en världsledande märkning för textila produkter.

Med vårt stora utbud av kemiska analyser kan vi spåra och analysera olika farliga kemikalier som är relevanta för textila material och plastmaterial. Exempel på analyser är cancerogena och allergena färgämnen, perfluorerade ämnen, ftalater, tungmetaller, extraherbara metaller, siloxaner, kinolin, ADCA, UV-stabilisatorer och mycket mer.

Till vårt förfogande har vi analysinstrument som GC-MS, LC-MS/MS, ICP-OES, XRF, FTIR, DSC, TGA och de flesta textila mätinstrument, till exempel Martindale, hudmodellen, termisk docka, MMT, dragprovare.

Fakta

Testbäddsnamn

Provning och kemisk analys av textilier

Etableringsår

2019

Testbäddskategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Tillverkning, Material

Område

Kemiska processer och produkter, Kemisk och biologisk analys, Materialomställning, Textil

Strategiskt innovationsprogram

Grafen

Elisabeth Olsson

Kontaktperson

Elisabeth Olsson

Forsknings- och utvecklingsingenjör

+46 10 228 47 67

Läs mer om Elisabeth

Kontakta Elisabeth
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.