Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Design av mat(erial)

Framtidens goda, hälsosamma och hållbara livsmedel och funktionella biomaterial utvecklas genom design av mikrostrukturen.

Vi behöver minska vårt klimatavtryck och eftersom vår mat står för en fjärdedel av utsläppen av klimatgaser är det viktigt att vi äter rätt. För vår hälsa är det lika viktigt att vi äter rätt, och är maten inte god äter vi den inte alls. Kraven på dagens och framtidens mat är således stora, men genom att designa mikrostrukturen rätt kan vi klara det.

Detsamma gäller biopolymerer som kan ersätta plast eller frisätta läkemedel och den grundläggande kompetensen är densamma.

Fiberstrukturen i ett vegetariskt köttalternativ utvecklat på RISE visualiserad med konfokalmikroskopi. Både textur och struktur påminner om kycklingkött.

En kombination av materialvetenskap, mikroskopi och modellering ger rätt kompetens och till vår hjälp har vi avancerad analysutrustning i form av mikroskop för karaktärisering på alla längdskalor med hjälp av elektron-, konfokal- och ljusmikroskop så väl som tillgång till stora infrastrukturer för röntgen- och neutronspridning. Reologi och brottmekanik ger konsistens och materialstyrka och för livsmedel ger aromanalys ett fingeravtryck av det vi upplever som smak. Modellering och simulering ger möjlighet att förutsäga matens och materialens uppförande från deras mikrostruktur.

Vi erbjuder avancerad produktutveckling och design av önskvärda egenskaper, analys, formulering, problemlösning och konceptutveckling.

Mats Stading

Kontaktperson

Mats Stading

Senior forskare

+46 76 127 26 03

Läs mer om Mats

Kontakta Mats
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Projekt

Mat som förebygger åldersskörhet

Andelen äldre ökar i befolkningen och många äter för lite och blir svaga och sköra. GoIndependent har samlat svenska och japanska forskare för att utveckla energirik och hälsosam, god mat som är lätt att tugga och svälja och som b…
Projekt

Skummaterial av skogsbiprodukter

Vedråvara innehåller lika mycket hemicellulosa som cellulosafibrer, och kan användas till skummaterial för förpackningar och absorbenter i hygienprodukter. Hemicellulosan extraheras från sidoströmmar vid papperstillverkning och mo…
Projekt

Mat som förebygger åldersskörhet

Andelen äldre ökar i befolkningen och många äter för lite och blir svaga och sköra. GoIndependent har samlat svenska och japanska forskare för att utveckla energirik och hälsosam, god mat som är lätt att tugga och svälja och som b…
Projekt

Modell av vår strupe för effektiv produktutveckling

Gothenburg Throat är en modell av den övre delen av strupen som är en passage för både luft, mat och vätska. Modellen används för att studera flödet av olika typer av mat för att utveckla mat som är behaglig och säker att svälja, …
Berättelse

Konstgjord strupe löser sväljproblem

Problem med att svälja mat och dryck är vanligare än man kan tro och ökar med stigande ålder. För att komma tillrätta med problemet har RISE varit med och utvecklat en modell av en strupe där man kan detaljstudera matflödet. Nu sk…
Projekt

Prata med maten i munnen!

Med beröringsfria magnetiska metoder kan man bestämma rörelsen hos magnetiska partiklar av t.ex. järnoxid, vilket ger texturen och konsistensen runt partiklarna och egenskaper såsom viskositet. Detta ger i sin tur ett mått på aggr…
Projekt

Förbättrad fruktexport från södra Afrika

I projektet Enviropak förbättades exporten av frukt och nötter från södra Afrika till Europa genom utveckling av ätbara barriärer. Barriärerna framställdes av biprodukter från durra.