Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Design av mat(erial)

Framtidens goda, hälsosamma och hållbara livsmedel och funktionella biomaterial utvecklas genom design av mikrostrukturen.

Vi behöver minska vårt klimatavtryck och eftersom vår mat står för en fjärdedel av utsläppen av klimatgaser är det viktigt att vi äter rätt. För vår hälsa är det lika viktigt att vi äter rätt, och är maten inte god äter vi den inte alls. Kraven på dagens och framtidens mat är således stora, men genom att designa mikrostrukturen rätt kan vi klara det.

Detsamma gäller biopolymerer som kan ersätta plast eller frisätta läkemedel och den grundläggande kompetensen är densamma.


Fiberstrukturen i ett vegetariskt köttalternativ visualiserad med konfokalmikroskopi
Foto: Camilla Öhgren
Fiberstrukturen i ett vegetariskt köttalternativ utvecklat på RISE visualiserad med konfokalmikroskopi. Både textur och struktur påminner om kycklingkött.

En kombination av materialvetenskap, mikroskopi och modellering ger rätt kompetens och till vår hjälp har vi avancerad analysutrustning i form av mikroskop för karaktärisering på alla längdskalor med hjälp av elektron-, konfokal- och ljusmikroskop så väl som tillgång till stora infrastrukturer för röntgen- och neutronspridning. Reologi och brottmekanik ger konsistens och materialstyrka och för livsmedel ger aromanalys ett fingeravtryck av det vi upplever som smak. Modellering och simulering ger möjlighet att förutsäga matens och materialens uppförande från deras mikrostruktur.

Vi erbjuder avancerad produktutveckling och design av önskvärda egenskaper, analys, problemlösning och konceptutveckling.


Mats Stading

Kontaktperson

Mats Stading

Sektionschef

+46 10 516 66 37
mats.stading@ri.se

Läs mer om Mats

Relaterat

Projekt

Nya produkter från svenska rotfrukter

Odling av svenska rotfrukter är klimatssmart då det ofta sker på friland med en lång säsong men samtidigt är de idag kraftig undernyttjade. Detta trots att de alla har ett högt fiber- och stärkelseinnehåll. Målet med projektet är …
Projekt

Mat som förebygger åldersskörhet

Andelen äldre ökar i befolkningen och många äter för lite och blir svaga och sköra. GoIndependent samlar svenska och japanska forskare för att utveckla energirik och hälsosam, god mat som är lätt att tugga och svälja och som bibeh…
Projekt

Modell av strupe för effektiv produktutveckling

Gothenburg Throat är en modell av den övre delen av strupen som är en passage för både luft, mat och vätska. Modellen används för att studera flödet av olika typer av mat för att utveckla mat som är behaglig och säker att svälja, …
Berättelse

Konstgjord strupe löser sväljproblem

Problem med att svälja mat och dryck är vanligare än man kan tro och ökar med stigande ålder. För att komma tillrätta med problemet har RISE varit med och utvecklat en modell av en strupe där man kan detaljstudera matflödet. Nu sk…
Projekt

Skummaterial av skogsbiprodukter

Vedråvara innehåller lika mycket hemicellulosa som cellulosafibrer, och kan användas till skummaterial för förpackningar och absorbenter i hygienprodukter. Hemicellulosan extraheras från sidoströmmar vid papperstillverkning och mo…
Projekt

Prata med maten i munnen

Med beröringsfria magnetiska metoder kan man bestämma rörelsen hos magnetiska partiklar av t.ex. järnoxid, vilket ger texturen och konsistensen runt partiklarna och egenskaper såsom viskositet. Detta ger i sin tur ett mått på aggr…
Projekt

Framtidens mål

Många äldre lider av undernäring vilket bidrar till ohälsa, personligt lidande, förlängda sjukhusvistelser och höga vårdkostnader. 3D-utskrift är en innovativ teknik på livsmedelsområdet med unika möjligheter för automatiserad til…
Berättelse

3D-skrivare istället för kock

Forskare på RISE arbetar med att ta fram god och tilltalande mat för en åldrande befolkning, bland annat genom att använda 3D-teknik. I framtiden kanske kocken på våra äldreboenden är en 3D-skrivare.
Projekt

Industriell användning av MAX IV och ESS

MAX IV och ESS ger svensk industri chansen att lägga sig i framkanten vid utvecklingen av framtidens nya avancerade material. Teknikerna är dock väldigt avancerade och kräver specialister och kompletterande mätningar för att nå si…