Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Sjömat - hållbar, hälsosam mat från hav och sjö

Intresset för sjömat – eller blå mat – som fisk, skaldjur och alger ökar. RISE stödjer konsumenter och producenter inom sjömat, alltid med hela värdekedjan i åtanke. Hos oss finns tvärvetenskaplig expertis inom sjömat vad gäller allt från hållbarhet till livsmedelsvetenskap. Med RISE vid din sida blir det enklare att möta områdets utmaningar.

Flera olika faktorer som samverkar i värdekedjan inom sjömat. Några av dessa är:

* olika hög grad av miljöpåverkan  
* varierande näringsvärde i foder och mat
* sensoriska upplevelser  
* konsumentintresse
* riskanalys

Vi är övertygade om att det är möjligt att påverka fisk- och skaldjursindustrins framtida utveckling. Genom ett samarbete mellan olika näringsidkare kan vi utveckla nya, attraktiva, trygga, hälsosamma och hållbara produkter. På så sätt bidrar vi till en mer hållbar väg för både konsumenter och producenter inom sjömat.

RISE erbjudande inom hållbar sjömat

RISE övergripande mål är att underlätta för diversifierat utbud och efterfrågan på hållbara, säkra och hälsosamma skaldjursprodukter. Genom ett partnerskap med RISE får du stöd från våra experter.

Vi bistår inom frågor som exempelvis:

  • Vilka delar i min leverantörskedja har störst miljöpåverkan?
  • Vilken skillnad i miljöpåverkan innebär användning av olika råvaror?
  • Vilket beslutsstöd behövs för att utvärdera hållbarhet i sjömatsproduktion?
  • Hur kan jag utnyttja sidoströmmar för min produktion?
  • Genererar vissa hanteringstekniker ett högre bibehållet näringsvärde?
  • Är det möjligt att addera tång som ingrediens i mina produkter?
  • Föredrar konsumenter nya eller konventionella sjömatsprodukter?

RISE stöttar dig genom:

Leverans av vetenskapliga rapporter och utvärderingar

Vad är det som kännetecknar hållbara alternativ inom sjömat? RISE är en oberoende partner som tillhandahåller vetenskapliga rapporter, sammanställningar och utvärderingar. I vår hållbarhetsöversyn ingår som standard en livscykelanalys. Vi genomför också omfattande miljöbedömningar, litteraturstudier och databearbetning. RISE arbete för en ökad hållbarhet inom fisk- och skaldjursproduktionen vänder sig till hela branschen och innefattar såväl konsument- som producentled.

RISE är en stabil innovations- och affärspartner

Hur kan vi uppnå en hållbar konsumtionsökning genom skaldjursvalorisering? RISE ser fram emot att stötta dig och ditt företag i egenskap av innovativ affärspartner. Vi erbjuder ett praktiskt stöd inom produktutveckling och processdesign, alltid med hållbarhet i fokus. RISE erbjudande inom hållbar sjömat innefattar även områden som sensoriska utvärderingar, kartläggning av konsumentattityder, livsmedelssäkerhet, materialvetenskap och digitalisering. Exempel på ett av våra tidigare projekt är Ensilage-projektet som utvärderar sidoströmmar. I ett annat projekt, Salmonaid, har utveckling av nya ingredienser till fiskfoder som möjliggör hållbar tillväxt undersökts.

RISE har ett brett nätverk

Hur och var hittar du och ditt rätt resurser och kompetens? RISE hjälper dig. Vi har ett brett nätverk inom hela värdekedjan för fisk och skaldjur, både nationellt och internationellt. Vår forskning utvecklas ofta i samarbete med olika företag och organisationer med fokus på praktisk tillämpning. I RISE nätverk finner vi den partner som bäst kan stötta dig i din utmaning inom sjömat och vi ser till att lotsa dig rätt. Genom givande samarbeten når vi innovativa lösningar för en mer hållbar utveckling.

Exempel på några av våra befintliga nätverk och testbäddar är Blue Food Centre och Kristineberg Center. Vi är också samarbetspartners i internationella projekt som SIS Seafood and Feed Resources och FHF Oppdatert klimaregnskap for norsk havbruksnæring.

Varmt välkommen att kontakta RISE för hjälp med dina utmaningar inom sjömat!

 

Läs våra rapporter inom sjömat:

Hornborg, S., Hallström, E., Ziegler, F., Bergman,K., Troell,M., Jonell,M., Rönnbäck,P. & Henriksson,P. (2019) "Frisk med fisk utan risk" Betydelsen av svensk konsumtion av sjömat för hälsa och miljö. Rapport, RISE.

Hornborg, S., Bergman,K. & Ziegler, F. (oktober 2021): "Rapport om svensk sjömatskonsumtion". Rapport, RISE.

Sara Hornborg

Kontaktperson

Sara Hornborg

Forskare

+46 10 516 66 96

Läs mer om Sara

Kontakta Sara
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Friederike Ziegler

Kontaktperson

Friederike Ziegler

Forskare

+46 70 420 56 09

Läs mer om Friederike

Kontakta Friederike
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.