Event och aktiviteter med Svenska näringsplattformen
Svenska näringsplattformen arrangerar event och aktiviteter för sina medlemmar och andra intressenter. Här kan du läsa om genomförda och kommande träffar. Här lägger vi även in våra medlemmars events och aktiviteter på begäran.
Projektinitieringsmöte 6/12 2022
Projektinitieringsmöte för medlemmar hålls den 6:e december 2022. Saknar du som medlem en inbjudan? Maila Linus.
Kom laddad med alla era bästa frågor och utmaningar inom näringsåterföring så hjälps vi åt att bygga samarbeten och projekt för att ta området framåt.
2022-10-18 och 2022-10-19 Plattformsträff på RecoLab i Helsingborg och studiebesök tema näringsåterföring
+2022-10-11 och 2022-10-12 Konferens om slambiokol - SWR och Testbädd Ellinge bjuder in
Den första svenska konferensen om slambiokol anordnas i oktober i Malmö. Läs mer om konferensen här.
Vi ser fram emot en intressant konferens och för de som missar konferensen finns möjlighet att höra ett sammandrag på vårt plattformsmöte.
Flera datum i augusti och september: Besök EasyMinings kvävepilot i Köpenhamn
I augusti och september bjuder EasyMining in att besöka piloten i Project N som testas för kväverening och produktifiering av kvävet i kväverika vatten som rejektvatten och lakvatten.
Möjliga besöksdatum är 24:e augusti, den 5:e september och den 15:e september. Fler datum kan tillkomma.
Mer information och anmälan finns här. För vidare frågor kontakta Therese Åström.
Läs mer om projektet och tekniken här:
- Projekthemsidan LIFE RE-Fertilize (easymining.se)
- Tekniken Nitrogen Removal Process (easymining.se)
2022-04-26 Projektinitieringsmöte nr.6
Den 26e april bjuder vi in alla medlemmar till gemensamt projektinitieringsmöte. Hör av er till Elin eller Linus om ni inte har fått en inbjudan till detta. En lämplig utlysning att sikta mot är höstens SVU-anslag. Temat hos SVU för 2022 är Hållbara och cirkulära system, Klimat, samt Vattenkvalitet.
2021-11-29 -- 2021-11-30 Plattformsmöte och tematisk workshop

Sammankomsten anordnas som en lunch-till-lunch träff där du som deltagare kan närvara en eller båda dagarna, digitalt eller på plats i Helsingborg. Programmet inkluderar ett studiebesök på nyöppnade RecoLab i Helsingborg. Här kan du kika på RecoLabs egen film från anläggningen. Mer information om träffen hittar du på vår eventsida.
Dag 1 lyssnar vi på experter inom resursåterföring som berättar om produktifiering av återvunnen näring, kolets roll i den cirkulära omställningen och framtidens teknik för fosforåtervinning. Vi vill under denna dag ge deltagarna inspiration och kunskap för att fortsätta sin cirkulära omställning.
Dag 2 är en workshop med fokus på livsmedelssektorns roll i ett cirkulärt VA-system. Livsmedelssektorns engagemang och deltagande är essentiellt för att det ska vara möjligt att återvinna näring från avloppsvatten. Med en workshop vill vi skapa kontaktytor mellan VA och livsmedelssektorn och möjliggöra för en gemensam väg framåt för säkra system för näringsåtervinning.
Under båda dagarna erbjuder gott om utrymme för erfarenhetsutbyte och nätverkande över en kaffe eller lunch.
Gå direkt till anmälan.
2021-10-13 Projektinitieringsmöte nr.5
Den 13:e oktober bjuder vi in alla medlemmar till gemensamt projektinitieringsmöte.
2020-11-19 Projektinitieringsmöte nr. 3
På Världstoalettdagen, den 19 november 2020 kl 13-15 kommer årets tredje projektinitieringsmötet inom SNP att anordnas. Det blir ett extra långt möte med fokus på projektutvecklingsmöjligheter för nästkommande år. Till mötet bjuds medlemmar inom Svenska näringsplattformen in för att tillsammans diskutera utvecklingsbehov och spåna fram projektidéer.
Syftet med SNPs projektinitieringsmöten är att skapa en yta för tvärsektoriell projektutveckling och därifrån ta vidare medlemmarnas projektidéer.
2020-11-05 Tematisk workhop Näringsämnen i kretslopp - Vad vill slutkonsumenten ha?

Återvinning av näringsämnen i avloppsfraktioner från städer och samhällen kommer spela en central roll i en mer hållbar livsmedelsförsörjning. Men för att gå från dagens linjära hanteringskedjor av näringsämnen till mer cirkulära värdesystem krävs en omställning på samhällsnivå; innefattande stad, landsbygd och natur. Hur kommer vi då dit?
Frågeställningen behöver börja i rätt ände. Vad behöver lantbruket? Vad vill livsmedelsproducenter ha? Vilka krav ställer ni på de produkter ni tar emot?
Den 5 november bjuder Svenska näringsplattformen i samarbete med forskningsprojektet End of Wastewater, in till en workshop på temat Näringsämnen i kretslopp - Vad vill slutkonsumenten ha?
Legitimering av återvunna näringsämnen i gödselprodukter är ett tydligt hinder för utvecklingen idag. Acceptans i delar av värdekedjan är inte solklar – vilka bekymmer och frågetecken ser gödselproducenter, jordbrukare och matproducenter? Hantering av dessa utmaningar blir en förutsättning för en lyckad marknadsformation. I debatten framgår det att lantbruket vill ha hög och jämn kvalitet på de gödselprodukter de använder, den ska var spridbar med tillgänglig utrustning och innehålla låga halter av föroreningar såsom organiska mikroföroreningar, sporer och tungmetaller. Den enskilda produktens växtnäringsinnehåll, växttillgänglighet och effekt på produktionen måste framgå.
På workshopen den 5 november tar vi denna frågeställning vidare och vill särskilt lyfta lantbrukare och livsmedelsproducenters röster. Svenska näringsplattformens medlemmar, lantbrukare, gödselleverantörer och livsmedelsproducenter medverkar gratis. För övriga intresserade kostar medverkan 1500 kr.
Anmälningstiden har gått ut. Programmet ser du här.
2020-06-15 Projektinitieringsmöte nr.2
Den 15 juni 2020 kl 14:00 kommer det andra projektinitieringsmötet inom SNP att anordnas. Mötet är öppet för medlemmar inom SNP. Syftet med SNPs projektinitieringsmöten är att lyfta och ta vidare de projektidéer som medlemmarna önskar.
2020-05-06 Digital plattformsträff på Käppalaverket

Svenska Näringsplattformen höll den 6 maj 2020 sin andra öppna plattformsträff. Träffen anordnades tillsammans med Käppalaverket på Lidingö. Träffen skulle ursprungligen skett på plats på Käppalaverket men anordnades, pga Corona-pandemin, istället som ett digitalt möte. 63 personer deltog i mötet!!!
Dagen bjöd på intressanta presentationer och diskussioner. Tre stora VA-organisationer; Gryaab, Stockholm Vatten och Avfall och Käppalaförbundet, presenterade sina slamstrategier. Pågående projekt i både mindre skala och större skala (nya stadsdelar) presenterades och gruppdiskussioner hölls kring hur Sverige kan närma sig ett mer cirkulärt flöde av näringsämnen från avloppsströmmar. Plattformens koordinatorer berättade också om det arbete som utförs och som kommer att utföras inom plattformen. Det bjöds på en digital rundvandring på Käppalaverket via deras nyligen framtagna virtuella modell av avloppsreningsverket. Superhäftigt! "Bättre än ett studiebesök i verkligheten då det kan vara svårt att höra den som talar!"
Trots snabb omställning från fysisk till digital träff kunde mötet genomföras enligt plan, och en kort utvärdering efter mötet visade på att de allra flesta tyckte att dagen var givande och att de kommer att kunna nyttja inhämtad kunskap från mötet i sitt fortsatta arbete inom näringsåtervinningsfrågor. Några citat från utvärderingen: ”Det var många höjdpunkter under dagen!”, ”Bra genomförd träff!”, ”Bra jobbat, ser fram emot nästa gång”.
Tack alla som var med och medverkande till en fantastisk dag med samtal och samverkan!
2020-03-04 Projektinitieringsmöte nr.1
Den 4 mars 2020 hölls SNPs första projektinitieringsmöte.
Inom SNP anordnas regelbundet projektinitieringsmöten för dess medlemmar. Under dessa möten kan medlemmarna lyfta projektidéer du finner intressanta och vill jobba med, och förhoppningen är att dessa möten ska öka möjligheterna till att bilda kompetenta projektkonsortium som kan ta dessa idéer vidare.
Från projektinitieringsmötet 4 mars har två projektidéer konkretiserats och skickats in som projektförslag till externa finansiärer.
2019-12-18 Plattformsträff med SNP på Henriksdals ARV

Svenska Näringsplattformen höll sin första öppna plattformsträff och event ihop med SVOA på Henriksdals reningsverk.
Träffen samlade alla aktörer som anmält intresse för medverkan, vilket resulterade i 41 deltagare från 24 olika organisationer. Träffen hade två huvudsakliga syften:
1. berätta om plattformen och presentera hur initieringsfasen har gått samt
2. få input och vägledning i vilken riktning plattformen ska ta under 2020.
Dagen bjöd på presentation som i sin tur bjöd in till diskussioner och feedback. Utöver detta hölls bordvisa bikuport där deltagarna fick surra kring ämnet: Har vi en gemensam målbild?
Träffen gästades även av Ludwig Herman som berättade om ESPP arbete och hur den plattformen är strukturerad och fungerar.
Efter en gemensam lunch fick vi gå på studiebesök till Sjöstadsverkets testbädd där vi fick se och höra om EkoBalans pilot för kväveåtervinning från avloppsvatten.
Tack alla som var med och medverkande till en fantastisk dag med samtal och samverkan! Härligt att ha så mycket kunskap och kompetens samlad i ett och samma rum.