Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Mer om Öppna plattformar för fastighetsautomation

Vi vill skynda på omställningen mot energieffektivitet genom att skapa möjligheter för innovativa lösningar att snabbare nå marknaden.

RISE är koordinator för projektet samt ansvarig för projektledning, forskning, projektkommunikation och utveckling av testbäddar. Våra projektpartners representerar fastighetsägare, leverantörer, konsulter, IT och bygg. Läs mer om våra projektpartners.

 

Jämställdhet, normkritik och mångfald

Genom att introducera jämställdhetsfrågor, normkritik och mångfald kommer ett normkritiskt förhålllningssätt att genomsyra projektets alla delar. Eftersom projektdeltagarna i stor utsträckning är män med utgångspunkt från olika branscher fokuserar vi på hur normkritiken kan förbättra kommunikationen mellan dessa olika grupper.

Förhållningssättet är i grunden ingenjörsmässigt och lösningsorienterat, baserat på intervjuer med projektdeltagare, enkäter och dokumentanalys, med målet att påverka, sammanställa och analysera hur digitaliseringen av fastighetssektorn relaterar till mångfald och normkritik.

Det ska vara lika enkelt att installera datadrivna tjänster i fastigheter som att installera en app på telefonen.

Affärsmodeller

Ett viktigt argument för ett normkreativt angreppssätt är att utöka kundbasen och inkludera fler användare av den öppna dataplattformen och av fastighetsautomation som process. Därför sker det arbetet i nära samarbete med utvecklingen av affärsmodeller som fokuserar på affären kring fastighetstjänster och drift av fastigheter. 

I den här delen av projektet undersöks hur vi kan utforma erbjudanden inom fastighetsautomation och tjänster som är till nytta för hyresgäst, fastighetsägare och plattformsägare. Vi kommer att kartlägga hur det ser ut idag och hur affärsmodellen och processerna kring installation och underhåll kan förbättras.

Projekttid: 2021-09-01- 2023-09-01

Total budget: 22 000 000

Koordinator: RISE

Finansiär: Vinnova 

Projektpartners: ABB, Akademiska hus, Bengt Dahlgren, Ecoguard, Egain, ElectriCity, Idun, IMI Hydronics Engineering, Installatörsföretagen, KTC, Moldeo, NIBE, Nordomatic, Rebase, Renbloc, Riksbyggen, Sensative, Siemens, Skanska, Stockholm Exergi, Swegon, Systemair, Vasakronan, Öresundskraft

Sofia Stensson

Kontaktperson

Sofia Stensson

Forskare

+46 10 516 55 08

Läs mer om Sofia

Kontakta Sofia
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Blogginlägg

Fastighetssektorn måste ställa om

Det här är en blogg om fastigheter och energieffektivisering. Om forskning som leder till minskad energianvändning som leder till minskad miljöpåverkan. Men också om vad jag, i min forskarroll och projektledarvardag, tar del av fö…
Berättelse

Energieffektivisering av fastigheter – lönsamt på både kort och lång sikt

Byggnader står för en stor del av samhällets energianvändning. Men sådant som ineffektiv ventilation, överdriven kyla eller värme, felinställda fläktar förbrukar onödigt många kWh. Att energieffektivisera må vara komplext men ocks…
Projekt

Öppna plattformar för fastighetsautomation

Öppna plattformar för fastighetsautomation kan bidra till en jämställd marknad för hållbara systeminnovationer, smart styrning, lägre och mer flexibel energianvändning i fastigheter. Avsikten är att möjliggöra installation av data…
Pressmeddelande

Öppna plattformar ska öka innovationsförmågan och höja konkurrenskraften inom fastighetsautomation

Öppna plattformar för fastighetsautomation kan bidra till en jämställd marknad för hållbara systeminnovationer, smart styrning samt lägre och mer flexibel energianvändning i fastigheter. Ett samarbetsprojekt med 24 fastighetsaktör…
Berättelse

Digitalisering skapar möjligheter och utmaningar för energisystemet

Den ökade digitaliseringen av elnätet har stora effektivitetsvinster och har gett upphov till en mängd tjänster – men väcker samtidigt frågor om integritet och cybersäkerhet.