Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Mer om Öppna plattformar för fastighetsautomation

Vi vill skynda på omställningen mot energieffektivitet genom att skapa möjligheter för innovativa lösningar att snabbare nå marknaden.

RISE är koordinator för projektet samt ansvarig för projektledning, forskning, projektkommunikation och utveckling av testbäddar. Våra projektpartners representerar fastighetsägare, leverantörer, konsulter, IT och bygg. Läs mer om våra projektpartners.

 

Jämställdhet, normkritik och mångfald

Genom att introducera jämställdhetsfrågor, normkritik och mångfald kommer ett normkritiskt förhålllningssätt att genomsyra projektets alla delar. Eftersom projektdeltagarna i stor utsträckning är män med utgångspunkt från olika branscher fokuserar vi på hur normkritiken kan förbättra kommunikationen mellan dessa olika grupper.

Förhållningssättet är i grunden ingenjörsmässigt och lösningsorienterat, baserat på intervjuer med projektdeltagare, enkäter och dokumentanalys, med målet att påverka, sammanställa och analysera hur digitaliseringen av fastighetssektorn relaterar till mångfald och normkritik.

Det ska vara lika enkelt att installera datadrivna tjänster i fastigheter som att installera en app på telefonen.

Affärsmodeller

Ett viktigt argument för ett normkreativt angreppssätt är att utöka kundbasen och inkludera fler användare av den öppna dataplattformen och av fastighetsautomation som process. Därför sker det arbetet i nära samarbete med utvecklingen av affärsmodeller som fokuserar på affären kring fastighetstjänster och drift av fastigheter. 

I den här delen av projektet undersöks hur vi kan utforma erbjudanden inom fastighetsautomation och tjänster som är till nytta för hyresgäst, fastighetsägare och plattformsägare. Vi kommer att kartlägga hur det ser ut idag och hur affärsmodellen och processerna kring installation och underhåll kan förbättras.

Projekttid: 2021-09-01- 2023-09-01

Total budget: 22 000 000

Koordinator: RISE

Finansiär: Vinnova 

Projektpartners: ABB, Akademiska hus, Bengt Dahlgren, Ecoguard, Egain, ElectriCity, Idun, IMI Hydronics Engineering, Installatörsföretagen, KTC, Moldeo, NIBE, Nordomatic, Rebase, Renbloc, Riksbyggen, Sensative, Siemens, Skanska, Stockholm Exergi, Swegon, Systemair, Vasakronan, Öresundskraft

Sofia Stensson

Kontaktperson

Sofia Stensson

Forskare

+46 10 516 55 08

Läs mer om Sofia

Kontakta Sofia
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.