Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Raul Carlsson, RISE, leder det europeiska arbetet med standarder för cirkulär ekonomi

09 augusti 2023, 07:12

Den europeiska standardiseringsorganisationen CEN har gett Svenska Institutet för standarder (SIS) uppdraget att driva en europeisk kommitté för cirkulär ekonomi. Ordförande i kommittén blir Raul Carlsson från RISE.

Uppdraget innebär att samla europeisk expertis inom cirkulär ekonomi för att tillsammans ta fram standarder för bland annat gemensam terminologi och metod, som alla länder kan sluta upp kring.  

- Denna standardisering handlar inte bara om att komma överens om betydelser och begrepp i den cirkulära ekonomin. För den cirkulära ekonomin är standardisering nyckeln till ett cirkulärt samspel mellan alla aktörer i samhället, från råmaterial till konsumtion, från innovation till lagstiftning, säger Raul Carlsson, Senior forskare vid enheten Certifieringsutveckling vid RISE.

image received via email

Sedan starten 2019 har Raul Carlsson, deltagit i den internationella standardiseringen av ISO/TC323 Circular economy, där Sverige har flera aktiva experter och näringslivsintressenter.

- Den internationella standardiseringen har kommit långt i att etablera en internationell grund för vad cirkulär ekonomi är, som viktiga begrepp och innebörder, vägledning för organisationer och sätt att beräkna cirkulär prestanda. Men för att ge stadga åt Europas inre handel kommer det att krävas ytterligare förtydliganden och anpassningar till andra europeiska standarder inom ett flertal områden, säger Raul Carlsson, RISE.