Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Flytande hamnar kan bidra till att lösa världshandelns utmaningar

04 april 2023, 06:59

Mycket tyder på att flytande hamnterminaler är en kommande lösning på världshandelns behov av välfungerande effektiva logistiknoder. Containerfartygen växer i storlek och mer volymer behöver tas om hand samtidigt som högre krav ställs på service och effektivitet.

Idag finns endast ett 20-tal hamnar i världen som kan hantera de allra största containerfartygen och det sker till en stor kostnad, både ekonomiskt och miljömässigt. Därför har Trafikverket godkänt forskningsbidrag till ett projekt där Sea Technology, som entreprenör och teknikutvecklare, och forskningsinstitutet RISE ska undersöka nästa utvecklingssteg för ett koncept med flytande hamnterminaler genom att utvärdera möjliga tillämpningar i Östersjöområdet.

- Vi vill titta på vilken potential flytande containerterminaler kan ha utifrån logistik, miljö och ekonomiska aspekter och vilka möjligheter det finns att samutnyttja terminalen med ytterligare funktioner som hamnar, rederier, myndigheter, och teknikutvecklare. Utifrån dessa resultat utvecklas en affärsmodell för potentiella tillämpningar, säger Martin Svanberg från RISE.

I den gröna omställningen behöver hamnarna inte bara agera logistiknod, utan även energinod. Samtidigt gör den fortsatta urbaniseringen att ytorna är begränsade samt påverkan på lokala miljön blir större, exempelvis vid muddring och operationer.  Därför kan flytande hamnterminaler bidra till ny logistikinnovation i transportsystemet och den gröna energiomställningen. Projektet startar i april 2023 och ska pågå under 18 månader.

- Vi är mycket glada att Trafikverket har godkänt att ge bidrag vårt projekt. Tillsammans med RISE och vår referensgrupp förväntar vi oss intressanta och utvecklande forskningsresultat som möjliggör att vi kan se Sea Technology’s flytande terminaler realiseras inom några år, Therese Lundquist VD Sea Technology

 

 

Presskontakt:

Niklas Jälevik, presschef RISE, niklas.jalevik@ri.se

 

 

Om Sea Technology

Med stor innovationshöjd revolutionerar Sea Technology’s lösningar framtidens hamnar och logistikkedjor. Sea Technology vill bidra till en grön omställning av containertransporter och samtidigt möjliggöra ett nod i den gröna energiomställningen med vår lösning, ”The Sea Tech Floating Terminal”. Sea Technology bidrar till en hållbar utveckling av den ”Blåa ekonomin”. Bolaget har säte i Stockholm.

Kontakt: 

Therese Lundquist, VD

therese.lundquist@seatech.se

+46702225095