Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Data-analys visar Volvo vägen till mer effektiv produktion

27 mars 2023, 09:55

Forskningsinstitutet RISE har visat hur bilproduktion kan effektiviseras genom att analysera produktionsdata och identifiera onödiga test- och kalibreringssteg. Uppdraget gjordes för Volvo Cars som nu ser en potential att spara miljontals kronor årligen.

Volvo Cars radar- och kamerakalibrering i produktionslinan var kostsam, både i form av produktionstid och produktionsyta. När RISE fick uppdraget att effektivisera detta produktionssteg analyserades processen och den mätdata den genererar ur flera synvinklar. Tack vare en omfattande statistisk analys av mätdata kunde RISE forskare visa att kundnyttan av kalibrering kan ifrågasättas, och kanske var kalibreringsstationen överflödig. Detta öppnade dörren till en potentiellt påtaglig effektivisering.

- Vi ser en besparingspotential på omkring 18 miljoner kronor per fabrik i investeringar genom att ta bort kalibreringsstationen. Dessutom gör tidsbesparingen att vi sparar ytterligare miljoner varje år, säger Joakim Pernstål på Volvo Cars.

- Det har varit intressant och viktigt att hitta nya lösningar för att effektivisera produktionen med bibehållen hög kvalitet. Detta är ett utmärkt exempel på hur RISE expertis kommer industrin till nytta, säger Tomas Westlund och Tohid Ardeshiri från RISE.

- Det är inte ovanligt att data är en underutnyttjad resurs. Genom att kombinera data från flera olika håll kan nya insikter skapas. RISE experter på området står redo att hjälpa fler företag att hitta nya insikter och utvecklingsmöjligheter, säger Robin Elliott på RISE, enhetschef på enheten för tillämpad AI och IoT.

 

Presskontakt:

Jonas Lindqvist, forsknings- och affärsutvecklare på RISE.

jonas.lindqvist@ri.se