Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

AstaZero bidrar till Euro NCAP:s testning av lastbilar

12 april 2023, 11:34

RISE-ägda testanläggningen AstaZero har bidragit till utvecklingen av testmetoder och praktisk testning av tunga fordon när nu Euro NCAP, European New Car Assessment Programme, utökar sin säkerhetsbedömning till att även inkludera tunga lastbilar.

Från och med 2024 kommer Euro NCAP att fokusera på tester av autobroms, kurshållning och andra förarstödsystem och krocktester ska genomföras från 2030. Trafikverket, medlem och en av grundarna av Euro NCAP, har spelat en viktig roll i utvecklingen och varit drivande i att ta fram detta testprogram för tunga lastbilar. AstaZero som är en världsledande testanläggning för automatiserade fordon och aktiva säkerhetssystem har bidragit till testmetoderna och praktisk testning av tunga fordon.

- Vi är engagerade i att främja vägsäkerhet och kommer att fortsätta att samarbeta nära Euro NCAP för att säkerställa att tunga fordon testas enligt högsta säkerhetsstandard. Vi är stolta över att ha bidragit till detta viktiga initiativ och ser fram emot att fortsätta vara en del av den pågående utvecklingen av säkerhetstestprogram för alla typer av fordon, säger Peter Janevik, VD för AstaZero.

Euro NCAP kommer att utföra tester av lastbilar vid certifierade testlabb i Europa, inklusive AstaZero, som har utformats specifikt för att rymma de unika kraven för tunga fordon. Genom att Euro NCAP utvidgar sitt testprogram till att inkludera tunga lastbilar tar de ett viktigt steg mot att förbättra vägsäkerheten och minska antalet olyckor med tunga fordon.

 

Presskontakt:

Anneli Rosenkvist, AstaZero, anneli.rosenkvist@ri.se