Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Circular food in public meals
Foto: Filipp Romanowski/Unsplash

Cirkulär mat i praktiken: Ett samarbete för hållbara offentliga måltid

Mot en cirkulär och robust livsmedelsförsörjning i Västra Götaland. Vi arbetar för att effektivt använda resurser och ge restprodukter nytt värde inom den offentliga måltidssektorn. Målet är ett stärkt livsmedelssystem som klarar både vardagens behov och framtida kriser.

Vår vision

I takt med att klimatförändringar och osäkerhet i den globala livsmedelskedjan ökar, blir behovet av hållbara och näringsrika måltider i offentlig sektor allt viktigare. Tillsammans med Västra Götalandsregionen, Naturbruksförvaltningen, Skolmatsakademin och andra västsvenska aktörer vill vi undersöka möjligheten att etablera ett regionalt nätverk och en testbädd för cirkulära livsmedel. Här ska restströmmar och jungfruliga råvaror förädlas till goda och näringsrika produkter för skolor, äldreomsorg och krisberedskap i Västsverige. Sidoströmmar som exempelvis grönsaksrester, vassle och underutnyttjad fisk ska ses som värdefulla resurser. Genom utbildningar och “cookshops” samlar vi kockar, företag och forskare för att tillsammans utveckla hållbara, goda recept som innehåller upcyclade, lokala råvaror.

Projektets syfte

  • Stärka livsmedelssäkerheten och utveckla hållbara, cirkulära ingredienser för offentliga måltider.
  • Koppla samman producenter, förädlare och offentliga kök för att minska miljöpåverkan och öka beredskapen.
  • Ge måltidsstrateger och kockar kompetensutveckling och möjlighet att bidra till cirkulär produktutveckling, i samarbete med lokala livsmedelsaktörer. 

Vad ska göras?

Projektet undersöker hur offentliga måltider kan bli mer hållbara genom cirkulära metoder och råvaror som fungerar även i kris. Målet är att:

  • Etablera ett regionalt nätverk.
  • Ta fram en färdplan för cirkulära livsmedel i Västra Götaland.
  • Utveckla en cirkulär måltidsupplevelse som testas, bedöms av inbjudna aktörer samt dokumenteras med foto och film. 

Samverkan och vägen framåt

RISE, Naturbruksförvaltningen i Västra Götaland och Högskolan i Borås tillsammans med livsmedelsföretag kommer att:

  • Utforska hur vi kan använda förädlingsmetoder och digitala beslutsstöd för förbättrad smak, näringsinnehåll och logistik.  
  • Samarbeta med nätverk som Klimat 2030, Switch Food Hub Sverige och Livsmedelsacceleratorn för att testa och skala upp idéer.

Varför är det viktigt?

Livsmedelsproduktionen har stor klimatpåverkan men också lösningar. I Västra Götaland sysselsätter sektorn över 30 000 personer. Enligt Jordbruksverket uppgår livsmedelsförluster till nära en halv miljon ton årligen. Cirkulära affärsmodeller och förädling av restprodukter är avgörande för ökad resurseffektivitet.

Projektets roll

Projektet fungerar som katalysator för pilotprojekt, verktyg och rekommendationer som:

  • Stärker lokal livsmedelsförsörjning.
  • Minskar matens miljö- och klimatpåverkan.
  • Bidrar till en cirkulär framtid där varje råvara värderas.

Organisation

Projektet leds av RISE med Naturbruksförvaltningen - Västragötalandsregionen och Högskolan i Borås, i samarbete med Skolmatsakademin, Klimat 2030, Switch Food Hub Sverige och Livsmedelsacceleratorn.

Sammanfattning

Projektnamn

Cirkulär mat i praktiken

Status

Pågående

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

24 månader

Total budget

4 MSEK

Partner

RISE Research Institutes of Sweden , Skolmatsakademin, Högskolan i Borås, Naturbruksförvaltningen, Västragötalandsregionen

Finansiärer

Formas

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

12.Hållbar konsumtion och produktion
Karin Östergren

Kontaktperson

Karin Östergren

Senior Forskare

+46 70 420 56 19

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Maria Nehme O'Neill

Kontaktperson

Maria Nehme O'Neill

+46 10 722 32 01

Läs mer om Maria

Kontakta Maria
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.