Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Zozan Tunc

"Våra lösningar leder till verkliga resultat"

På RISE arbetar 3000 problemlösare med samhällets viktigaste utmaningar. Ett spännande arbete på Processum förde Zozan Tunc - civilingenjör i kemi, hela vägen från Stockholm till Örnsköldsvik.

I natursköna Örnsköldsvik ligger RISE Processum, en industrinära och flexibel forsknings- och innovationspartner inom bioraffinaderi. Här arbetar Zozan Tunc som forskare inom kemisk processutveckling. Ett jobb och en plats som kommit att förändra hennes liv. Men vi tar det från början, när Zozan just påbörjat sin utbildning på Kungliga Tekniska Högskolan i hemstaden Stockholm.

– Ska jag vara helt ärlig var det först när jag påbörjat utbildningen som jag förstod vilket enormt område kemi är och att utbildningen verkligen hade bredd. Jag insåg också snabbt att ingenjörens roll, att vara problemlösare, var perfekt för mig. Jag är extremt nyfiken och vill ständigt lära mig nya saker. Att kunna ta en supercool process från labbet och skala upp den till en applikation som är för hela samhället är det som driver mig, berättar Zozan Tunc.

Jag ville jobba med industri och forskning samtidigt, och bidra till de här lösningarna. Då var Processum rätt ställe.

Sökte jobb 53 mil bort

Tiden som nyexaminerad visade sig vara tuff. Pandemin hade lett till en kylslagen arbetsmarknad i Stockholm och det fanns få jobb att söka. Efter att en period ha jobbat som utvecklingsingenjör på en start-up förstod Zozan att det var till Processum hon ville. Snart dök en ledig tjänst upp och hon sökte, trots att den låg 53 mil hemifrån.

– Efter att ha arbetat i både labb och industrin hade jag fått förståelse för de utmaningar som uppstår när man skalar upp en process. Det är många frågor som måste ställas. Till exempel kan något som i labbet går att lösa med att bara öka temperaturen några grader i industriell produktion ställa enorma krav på utrustning och mångdubbla energiförbrukningen – hur löser vi det? Jag ville jobba med industri och forskning samtidigt, och bidra till de här lösningarna. Då var Processum rätt ställe, säger Zozan Tunc.

Jag älskar att bo i Ö-vik och har lärt mig helt nya saker om mig själv.

Nära samarbete med industrin

Och det visade sig stämma. Allt fler branscher söker sig till Processum och med det nya utmaningar. Zozan uppskattar det täta samarbetet med industrin.

– Det är oerhört lärorikt och utvecklande att arbeta fram lösningar på verkliga problem. Det innebär att våra lösningar leder till verkliga resultat. Samtidigt lär jag mig massvis av mina kollegor också, både i min egen grupp och av dem med andra uppdrag och kompetenser, förklarar Zozan Tunc.

Zozan berättar om en arbetsplats som präglas av roliga projekt med stor variation och härlig sammanhållning bland kollegorna. Och längtan tillbaka till storstaden lyser med sin frånvaro.

– Jag älskar att bo i Ö-vik och har lärt mig helt nya saker om mig själv. Hade någon för ett år sedan påstått att jag skulle tycka om att sylta och safta mina egenplockade bär, eller ha en svamptork hemma hade jag aldrig slutat skratta. Men nu är det så, samtidigt som det bara tar sju minuter med bil till mitt drömjobb. Nu har jag allt jag vill ha, avslutar Zozan Tunc.

Fakta om Zozan

Började arbeta på RISE Processum 2022

Älskar en utmaning

Tycker om att läsa en spännande deckare

JOBBA HOS OSS

På RISE arbetar över 3 000 kollegor som tillsammans bidrar till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt samhälle. Vill du bli en av oss? 

Lediga jobb

Se fler intervjuer

Livet på RISE