Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Foto av Ian Cotgreave

"Här sysslar vi verkligen med läkemedelstoxikologisk erfarenhet i världsklass"

– Jag har jobbat inom både akademin och näringslivet, men jag tycker att det är få platser som är så spännande att jobba på som RISE. Det blir inte tråkigt en enda sekund! Ian Cotgreave, avdelningschef för kemisk och farmaceutisk toxikologi på RISE, önskar att fler toxikologer fick upp ögonen för vilka möjligheter en karriär på ett forskningsinstitut kan innebära.

Det började på ett sjukhus i London i början av 1980-talet. En ung Ian Cotgreave höll på med en avhandling om metabolism och distribuering av ett astmaläkemedel, för även om han hade fått lära sig att farmakologi handlade om den effekt man önskar att kemikalierna ska ge på människan såg han att det fanns en baksida.

– Alla läkemedel har toxiska effekter, biverkningar, och jag blev nyfiken på hur det här fungerade.

I samma veva träffade han en forskare från Karolinska Institutet, världsledande inom området, som såg den unge forskarens intresse och tipsade honom om att söka sig till Sverige. 1984 gick flyttlasset till Stockholm, något som blev starten på en lång akademisk karriär inom toxikologi som ledde till en professur i ämnet. Tjugo år senare, 2004, valde Ian Cotgreave att gå över till det privata näringslivet och Astra Zeneca.

– Där jobbade jag i tio år som avdelningschef inom preklinisk läkemedelstoxikologi. Vårt jobb var att förutse potentiellt skadliga effekter redan under designfasen, och därmed säkerställa att potentiella mediciner kunde ges till människor med god säkerhetsmarginal.

Ian jobbar idag som avdelningschef för Kemisk och farmaceutisk toxikologi på RISE.

Sedan 2019 jobbar Ian Cotgreave på RISE, och sedan februari 2022 är han chef på en nybildad avdelning som heter Kemisk och farmaceutisk toxikologi. Som avdelningschef ser han fördelen med att ha jobbat inom både akademi och näringsliv när han nu ska stötta svensk innovation genom att hjälpa företag att ta sina idéer ut i verkligheten. För när idéer berör kemikalier är den resan inte alltid helt enkelt, särskilt inte för små och medelstora bolag.

– Har man inte toxikologisk erfarenhet, eller den experimentella infrastrukturen på plats, kan det vara ett hinder för att förverkliga idén. Då finns vi toxikologer på RISE som en ”one stop shop” där vi kan hjälpa till med allt från projektplanering, regulatoriska försök, myndighetsbesök och säkerhetsbedömningar. Här sysslar vi verkligen med läkemedelstoxikologisk erfarenhet i världsklass, som också är relevant för andra branscher till exempel kemikalieindustrin.

Ett fokusområde nu är utvecklingen av datorbaserade prediktioner och användning av AI för att bedöma olika strukturers potentiella risker. På så sätt kan man tidigt avslöja vilka delar av en molekyl som kan komma att ställa till med problem på lång sikt.

– Stora företag har kortat ner processtiden väsentligt genom den här tekniken, och här på RISE kan vi göra det möjligt även för mindre företag att använda sig av den.

Vi får ägna oss åt grundforskning precis som inom akademin och vi får ägna oss åt utveckling som inom näringslivet, men vi får göra det inom en väldig bredd av branscher.

Och det är det mångfacetterade, multifunktionella som Ian Cotgreave verkligen uppskattar med sitt jobb som toxikolog på just RISE.

– Vi får ägna oss åt grundforskning precis som inom akademin och vi får ägna oss åt utveckling som inom näringslivet, men vi får göra det inom en väldig bredd av branscher. Små bolag, stora bolag, medicinteknik, kemikalieindustrin, läkemedelsindustrin – vi möter en sådan mångfald att det aldrig är en tråkig minut! Nu ska vi dessutom expandera, så att vi kan utöka möjligheten ytterligare att hjälpa svenska företag med allt de kan tänkas behöva stöttning med inom toxikologi.

JOBBA HOS OSS

På RISE arbetar över 3 000 kollegor som tillsammans bidrar till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt samhälle. Vill du bli en av oss? 

Lediga jobb

Se fler intervjuer

Livet på RISE

Kontaktperson

Ian Cotgreave

Senior forskare

+46 10 516 63 81

Läs mer om Ian

Kontakta Ian
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.