Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Ingemar Allerdahl, Alfa Laval
Foto: Alfa Laval

Alfa Laval siktar på industrialisering av additiv tillverkning

Alfa Laval, global leverantör av produkter inom värmeöverföring, separering och flödeshantering, har varit en del av RISE Applikationscenter för additiv tillverkning sedan det startade. Med centrets hjälp hoppas de på att accelerera införandet av additiv tillverkning (AM).

- Vi försöker att vara väldigt aktiva i centret, ständigt måna om att inleda nya samarbeten och projekt. Den strategin har tagit oss långt. Vi ser det som en självklar fördel att göra den här resan tillsammans med andra bolag. Det snabbar på processen, vilket är av stort värde för svensk konkurrenskraft, säger Per Gabrielson, manager of tool design and technology på Alfa Laval, och fortsätter:

- Eftersom vi och våra medpartner kommer från olika branscher, utan inbördes konkurrens, kan vi fritt utbyta tekniker och processer med varandra. Det skapar utrymme för oss att bli effektivare tillsammans. Vi lägger grunden ihop och delar på investeringarna för gemensam tillväxt.

Utforskar nya lösningar

Utöver möjligheten att samarbeta över gränserna ser företaget ett stort värde i tillgången till testmiljöer, utrustning och mjukvara.

- Applikationscenter för additiv tillverkning har ett gediget utbud av tekniker och programvaror att välja bland, och vi har testat många av dem med stor framgång. Just nu fokuserar vi på att lära oss allt vi kan om generativ design, Directed Energy Deposition och Hot Isostatic Pressing,” säger Johan Stenermark, AM design engineer på Alfa Laval, och fortsätter:

- Om man tänker additiv tillverkning från start kan man åstadkomma nästan vad som helst. Att översätta traditionell design är svårt och begränsande. Friheten som AM medför kan i stället användas för att skapa något bättre. Positivt nog börjar allt fler att tänka i AM-termer redan i ett tidigt skede av produktionen.

Når marknaden

För Alfa Laval har Applikationscenter för additiv tillverkning inte bara varit en plattform för test och utvärdering. Lärdomarna från åren inom centret har resulterat i flera nya komponenter på marknaden.

- Vi har etablerat ett eget litet AM-center i Eskilstuna där vi producerar reservdelar och prototyper. Så nu har vi faktiskt några artiklar som rullar. Designen är dock traditionell, anpassad för AM, säger Ingemar Allerdahl, operatör på Alfa Laval.

Implementeringen av additiv tillverkning har, naturligtvis, inte bara varit en dans på rosor. Alfa Laval har fått handskas med intern skepsis gällande både prestanda och pris. 

- Additiv tillverkning är dyrt, men frågan är om det verkligen är dyrare än traditionell tillverkning om man tar med alla parametrar i beräkningen. Det är något vi håller på att kika på just nu, säger Thamon Benjapongsapun, projektledare på Alfa Laval.

Det är med hopp och framåtanda som Alfa Laval ser på framtiden.

- Applikationscenter för additiv tillverkning bistår med möjligheten att testa olika lösningar, vilket snabbar på vår interna utveckling. Förhoppningen är att det kommer att hjälpa oss att accelerera implementeringen av additiv tillverkning på industriell skala, säger Lindsay Leach, AM-specialist på Alfa Laval.

APPLIKATIONSCENTER FÖR ADDITIV TILLVERKNING – ÖPPET FÖR ALLA

Applikationscenter för additiv tillverkning finns till för företag och offentliga aktörer som är intresserade av att utforska additiv tillverkning, oavsett bransch. RISE bistår med expertis, testmiljöer samt en bredd av utrustning och material för att hitta den mest lämpliga vägen för varje företag och produkt. Centret riktar sig särskilt till små- och medelstora företag som kan få snabb och enkel tillgång till den senaste tekniken. Centret erbjuder bland annat tjänster inom:

  • Design för additiv tillverkning
  • Material- och processutveckling
  • Efterbearbetning och kvalitetssäkring
  • Nya affärer och affärsmodeller

Besök Applikationscenter för additiv tillverkning

Marie-Louise Bergholt

Kontaktperson

Marie-Louise Bergholt

Director Application Center for Additive Manufacturing

+46 10 516 60 85

Läs mer om Marie-Louise

Kontakta Marie-Louise
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lina Noväng

Kontaktperson

Lina Noväng

Kommunikatör

+46 10 722 33 71

Läs mer om Lina

Kontakta Lina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.