Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
växt

Utbildning om växtbäddar

Vill du lära dig mer om växtbäddar? Då kan detta vara kursen för dig. 

Kursen är digital och är framtagen i samarbete med Södertälje kommun och Vinnovaprojektet SODA.

Växtbäddar står för många ekosystemtjänster och är dimensionerade och anlagda för att stödja en viss vegetation. De finns i många former och återfinns i parker, gata och på tak samt för omhändertagande av dagvatten.

Många yrkesgrupper kommer i kontakt med växtbäddar utan att tänka på det men alla som kommer i kontakt med dem behöver förhålla sig till dem. 

Den här kursen är uppdelad i fyra delar som behandlar olika aspekter av växtbäddar och med varje avsnitt följer några uppföljande frågor. Kursen kan tas i sin helhet vid ett tillfälle eller en del för sig uppdelat på flera tillfällen. 

Kursens olika delar är följande. 

  1. Vad är en växtbädd (ca 4 min)
  2. Växtbäddens jobb (ca 5 min)
  3. Att bygga växtbädden rätt (ca 16 min)
  4. Att ta hand om växtbädden (ca 5 min)

Mål och syfte

Målet är att du som kommer i kontakt med växtbäddar ska veta hur du ska göra för att bygga växtbädden rätt (om du har den rollen) och hur du ska göra för att inte skada redan byggda växtbäddar. 

Målgrupp

Den här kursen passar dig som kommer i kontakt med växtbäddar men inte har någon grundutbildning inom den gröna sektorn. Du kan till exempel jobba inom drift och underhåll av grönytor inom förvaltning av kommunala grönytor, bostadsgårdar och kyrkogårdar. Den kan också passa dig som vill fräscha upp dina kunskaper. Även chefer till nämnda målgrupp kan ha nytta av kursen.

Föreläsare

Anna Pettersson Skog är forskare på RISE på divisionen för samhällsbyggnad och har lång erfarenhet av att jobba med växtbäddar och substrat både som expertstöd till projektörer och som föreläsare. Anna är en uppskattad föreläsare och har undervisat på såväl Trädgårdsmästarutbildningen i Enköping som på Landskapsarkitektutbildningen på Sveriges Lantbruksuniversitet. Anna håller också skräddarsydda utbildningar om växtbäddar, regnbäddar, växtbäddar på bjälklag och dimensionering av växtbäddar enligt AMA, mm. för konsultbolag, plantskolor och andra inom den gröna sektorn.

Förutsättningar för att gå kursen

Kursen är digital och du kan därför gå den när det passar dig. Den hålls på svenska och filmerna är även textade på svenska. Du behöver en dator, surfplatta eller mobiltelefon med fungerande ljudenhet samt internetuppkoppling. 

Tillfällen

Självstudie - online
25 okt 2023 - 31 dec 2025
1500 SEK (exklusive moms)
Självstudie
Digitalt
Svenska
Anna Pettersson Skog

Kontaktperson

Anna Pettersson Skog

Forskare

+46 73 412 63 63

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Madelen Malm

Kontaktperson

Madelen Malm

Projektledare

+46 10 516 63 55

Läs mer om Madelen

Kontakta Madelen
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.